У Львові відзначили 112-річчя від дня народження Степана Бандери

У Львові вручили премію імені Степана Бандери.

1 січня у Львові біля пам'ятника Степана Бандери відбулось урочисте віче з нагоди 112 річниці з Дня його народження. Про це повідомляє пресслужба Львівської обласної ради, передає "Еспресо.Захід".

"Сьогодні Львівщина відзначає день народження Героя, який став символом народження нашої боротьби, символом народження сили, гідності, честі українського народу, – заявила голова Львівської обласної ради Ірина Гримак. – Степан Бандера жив  в епоху, коли перемога була нездійсненною. Він боровся не лише проти сталінського, а й проти гітлерівського режимів. І він переміг. Його боялися за його життя, його бояться і після його смерті. Як бачимо, досі російський агресор бореться проти України заради знищення пам’яті про наших Героїв".

Ірина Гримак нагадала, що саме Степану Бандері належить фраза: "І настане час, коли один скаже "Слава Україні!". І мільйони відповідатимуть: "Героям слава!".

У рамках урочистих заходів жах урочистостей відбулося нагородження переможців Обласної премії імені Героя України Степана Бандери. Її традиційно присуджують у трьох номінаціях: громадська, політична, науково-навчальна національна державотворча діяльність.

Фото: ЛОДА

Премію у номінації "Громадська діяльність" отримав Гунда Роман Миколайович, голова правління ГО ЛООВПО "Меморіал" імені Василя Стуса, головний редактор науково-популярного журналу "Визвольна боротьба".

У номінації "Політична діяльність" переможцем став Галущак Михайло Михайлович, кандидат історичних наук, голова ГО "Центр "Історичні діалоги".

У номінації "Науково-навчальна національна державотворча діяльність" премію здобув  Хома Іван Ярославович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії, музеєзнавства і культурної  спадщини Національного університету "Львівська політехніка".

Кожен з переможців отримав 20000 гривень премії.

Довідково. Обласною премією імені Героя України Степана Бандери" нагороджують щорічно до дня уродин Степана Бандери –   1 січня.

Подані матеріали щороку, у вересні, розглядає спеціальне журі та визначає переможців шляхом таємного голосування. До його складу  входять члени постійних комісій з питань освіти і науки та з питань культури, історико-культурної спадщини, духовного відродження та засобів масової інформації, громадські діячі, науковці.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал