Вийшла книга про відомого науковця, ректора двох львівських вишів Миколу Максимовича

Її було видано зусиллям фахівців Національного університету "Львівська політехніка", який герой дослідження очолював впродовж десяти років.

Про особливості цього дослідження у коментарі  "Еспресо.Захід" розповіла співавтор монографії, відома журналістка Тетяна Вергелес.

"Ми намагалися розповісти про Миколу Максимовича максимально неупереджено, не оминаючи гострих кутів. І тим самим передати ту історичну епоху, у якій він жив та те, як людина себе в ній почувала", – відзначила авторка.

Більше про монографію Тетяна Вергелес написала на своїй фейсбук-сторінці.

"Книга присвячена українському вченому у галузі електротехніки, одному з лідерів організації післявоєнної вищої освіти на Львівщині – Миколі Григоровичу Максимовичу, який десять років був ректором Львівської політехніки і вісімнадцять – Львівського університету ім. Івана Франка", – йдеться у дописі.

Особливо Тетяна Вергелес відзначила, що робота над виданням, яка тривала більше року, стала цікавезною пригодою, коли випала унікальна нагода зануритися у життя непростої, дуже багатогранної особистості:

"У книзі зроблено спробу подивитися на його життєву дорогу з різних ракурсів, тому розповідь має відгалуження – короткі відступи, сплески спогадів про тих, хто знав Миколу Максимовича, був дотичним до нього. У канві життєпису – історичні екскурси, асоціативні паралелі, архівні штрихи, що створює рисунок того, що вже відійшло, але залишило слід по собі, дістало продовження й новий розвиток.

Особливість книжки ще й у тому, що чи не вперше за роки незалежності України зроблено спробу зняти пропагандистську сухозлотицю з постаті дружини Миколи Максимовича – члена КПЗУ Марії Кіх, чиє ім’я добре знали в Радянському Союзу".

Фото з фейсбук-сторінки Тетяни Вергелес

Співавтором видання став син вченого Володимир Максимович.

Наразі у видавництві "Львівської політехніки" вийшли друком лише сигнальні примірники, але вже невдовзі видання буде доступне широкому колу читачів. Видання здійснено у рамках проєкту з історії Львівської політехніки. Книга про Миколу Максимовича – четверта з серії спогадів про ректорів-політехніків радянського періоду: раніше побачили світ життєписи Михайла Гаврилюка, Юрія Рудавського та Григорія Денисенка.

Довідка.

Микола Максимович (1914-1981) – доктор технічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки Української РСР, депутат Верховної Ради УРСР 8-10-го скликань, член української делегації на cесіях Генасамблеї ООН.

У 1953-63 роках – ректор Львівського політехнічного інституту.

У 1963-81 роках – ректор Львівського університету імені Івана Франка

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.