Опівночі Велика Британія офіційно розпочне вихід з ЄС

У Великій Британії ввечері 30 грудня остаточно схвалили торгову угоду з ЄС, попередивши "жорсткий" Brexit без угоди з 1 січня.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Guardian.

Угода отримала статус закону після 14 годин парламентського процесу, фактично за один день. Про її затвердження королевою повідомили вже за 25 хвилин після опівночі 31 грудня.

У Палаті лордів проєкт пройшов за кілька годин після Палати представників, де його підтримали переважаючою більшістю – 551 голосом проти 73.

Деякі парламентарі критикували документ за недоліки щодо безпеки доступу до важливих баз даних, за невідповідність обіцянкам про риболовні права у британських водах та "білі плями" щодо прикордонного контролю у Гібралтарі та Північній Ірландії.

Борис Джонсон подякував депутатам і лордам за роботу над проєктом фактично за один день та закликав британців "зафіксувати мить", коли об 11 вечора 31 грудня перехідний період завершиться і Британія остаточно вийде з ЄС та єдиного ринку.

"Це стане новою ерою в історії нашої країни та її відносин з ЄС як найбільшим союзником. Ця мить нарешті настала і ми можемо зафіксувати її. Тепер доля цієї великої країни – твердо у наших власних руках. Ми приймаємо цей обов’язок з відчуттям мети та будемо ставити інтерес британців у центр всього, що ми робимо", – сказав Джонсон у своїй промові.

Що стосується впливу виходу Британії з ЄС на Україну, то письменниця та журналістка Каріна Кокрелл-Фере говорить, що ставлення Великої Британії до України внаслідок Brexit не зміниться. Лондон навпаки зможе швидше ухвалювати рішення та впливати на країну-агресорку (ред. – Росію).

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал