В Україні планують збільшити кількість трансплантацій органів

Цьогоріч провели 204 трансплантації кісткового мозку, а 183 пацієнтів відправили за кордон.

Про це сьогодні, 30 грудня, на щоденному брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов, передає "Еспресо.Захід".

Вчора, 29 грудня, Міністерство охорони здоров’я підписало меморандум взаєморозуміння та співпраці з "Українським реєстром донорів кісткового мозку" та всеукраїнською платформою донорства "iDonor".

"Ми розвиваємо трансплантацію в Україні. Цьогоріч, якщо говоримо про пересадку кісткового, зробили 204 трансплантації. 4 операції провели від неродинного донора. У нас дуже велика потреба в цих трансплантаціях. Наведу приклад, що окрім 204 операцій в Україні, за кордон на лікування відправили 182 пацієнти. Це найбільша кількість пацієнтів за всі часи незалежності в один рік. Нашою метою є здобути трансплантаційну незалежність, щоб вже за три роки в нас не було потреби відправляти пацієнтів за кордон", – говорить Максим Степанов.

Також читайте: Стало відомо ім'я рівненського донора, який урятував чотири життя

Міністр закликав українців ставати потенційними донорами. Також він зазначив, що МОЗ розробило низку правових актів, які регулюють порядок отримання стовбурових клітин, порядок перевезення та ввезення таких матеріалів на митну територію  України.

"Ми прийняли всі необхідні документи, щоб трансплантація кісткового мозку розвивалась. 2021-го плануємо збільшити пересадку органів мінімум у два рази", – каже Степанов.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал