На Рівненщині помер останній свідок легендарного бою УПА та НКВС під Гурбами

Повстанцю Василю Кирилюку "Ясену" було вже 96 років.

Про це у Facebook повідомила відома волонтерка та депутатка Острозької районної ради Ольга Шевчук (Ольга Воля).

"Помер Кирилюк Василь Макарович "Ясен", син України, повстанець, боєць УПА, учасник боїв під Гурбами та на Теременських горах. Панові Василю вічна пам"ять та вічна слава!", - йдеться у дописі. Також про це повідомило місцеве видання "Горинь. Інфо".

"Сьогодні стала відомою сумна звістка, що помер останній учасник бою під Гурбами упівець Василь Кирилюк на псевдо "Ясен". Панові Василю у листопаді цього року виповнилось 96 років. Василь Кирилюк - легендарна постать усього патріотичного руху не лише на Рівненщині, але і в усій Україні", - зазначається у повідомленні.

Дослідник історії ОУН та УПА на Рівненщині Ігор Марчук відзначив, що Кирилюк справді міг бути свідком та підтримувати боротьбу підпілля, але документальних підтверджень цьому немає:

"Він дуже цікавий чоловік. Збирав спогади та готував матеріали про своїх земляків-дерманців. На жаль, останнім часом хворів. Він розповідав про те, що брав участь у боях з НКВДистами, зокрема і в Гурбах, але в якій якості - достеменно не відомо, оскільки документальних підтверджень цьому немає. Також немає спогадів чи доказів його діяльності в лавах УПА."

Довідка.

Народився Василь Макарович 28 листопада 1924 року в селі Дермань-Другий Здолбунівського району на Рівненщині, яка на той час перебувала у складі Другої Речі Посполитої.  1939 року закінчив навчання у польській семирічній школі, 1941-го – два класи гімназії.

Тоді ж почав співпрацювати з осередками ОУН та УПА. За його словами, брав участь в боях УПА проти нацистських окупантів, совєцких партизанів, а згодом і проти регулярних відділів НКВС. За непідтвердженими даними, був учасником найбільшого бою УПА з НКВС в Гурбах. Чимало його родичів були репресовані та знищені радянською каральною системою. Крім того, совєцькі окупанти спалили будинок сім’ї Кирилюків, господарство пограбували, а сім’ю згодом депортували.

Потрапив під репресії і сам Василь Кирилюк.

У 1949 році він повернувся на Батьківщину, здобув освіту та влаштуватись на роботу. Із здобуттям Україною незалежності був активним в громадському патріотичному секторі. Очолював Рівненську обласної організацію "Братства вояків УПА" ім. Романа Шухевича.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал