На перевезення "гіпотетичних" пільговиків львівським перевізникам виділять 310 млн грн

У мерії вважають, що в маршрутці на двох "платних" пасажирів припадає один пільговик.

У бюджеті Львівської міської територіальної громади на 2021 рік передбачили 310,5 млн на перевезення “пільговиків, передає "Еспресо.Захід".

Цифра абсолютно гіпотетична, адже у Львові немає чіткого обліку пасажирів громадського транспорту. Тож яким чином розрахували саме таку суму?

"Кількість пільговиків розраховують, виходячи з фактичного перевезення за попередній рік. Беруть кількість "платних" пасажирів і по коефіцієнту статистики визначають кількість пільговиків, - пояснює член комісії з фінансів та планування бюджету Львівської міської ради Ольга Посипанко (фракція "Європейська солідарність"). – Скажімо, для автотранспорту коефіцієнт 0,5. Тобто беремо кількість “платних” пасажирів, множимо на 0,5 і отримуємо кількість пільговиків. На сьогодні це єдиний механізм підрахунку кількості пільговиків. Але поки ми не маємо обліку пасажирів, усі ці цифри — гіпотетичні. Тобто скільки насправді пасажирів перевозить той чи інший вид громадського транспорту і скільки з них пільговиків насправді ніхто точно не знає".

За словами Ольги Посипанко, облік пільговиків могла б забезпечити картка львів’янина, яку так і не запровадили у Львові. Але вона успішно діє в інших містах.

"У тому ж Ужгороді з запровадженням картки стали виділяти значно менші суми бюджету за перевезення пільговиків. Ця картка дає можливість порахувати, що така-то особа з такою-то пільгою тричі їздила таким-то громадським транспортом. Відповідно, кошти з бюджету перераховують за фактично перевезених пільговиків, – каже депутатка. – Облік міг би забезпечити і е-квиток, до якого нам ще, на жаль, далеко. Очевидно, декому просто не вигідно, аби у Львові був чіткий облік перевезень. Скажімо, коли готували до запуску картку львів’янина і встановили перші валідатори на трамваї, їх свідомо розбивали. Бо там де є облік, значно зменшені доходи з бюджету. Насамперед у такому обліку не зацікавлені перевізники".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.