У Львові продовжили дію міської програми запобігання і лікування серцево-судинних захворювань

Сьогодні сесія продовжила на 2021 рік міську програму запобігання та лікування серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань.

Про це інформує пресслужба міської ради, передає "Еспресо.Захід".

Ця програма діє з 2017 року і передбачає різні профілактичні заходи й придбання медикаментів та обладнання. Ухвалу підтримали 55 міських обранців. 

Раніше розхідні матеріали від держави на лікування серцево-судинних захворювань місто отримувало за залишковим принципом або й не отримували взагалі.

"Ми не просимо збільшити суму, а просимо залишити видатки на рівні минулого року, щоб була можливість безкоштовно забезпечити стентами мешканців міста Львова. Адже у стандартні пакети Національна служба закладає не більше одного стента і мінімальний набір розхідних матеріалів, а інколи пацієнтам потрібно і два, і три стенти поставити", - пояснила керівниця управління охорони здоров’я ЛМР Наталія Літвінська.

Читайте також: Інсуліну бути: 2021-го мерія Львова співфінансуватиме міську програму для хворих на цукровий діабет

Так, з 1 квітня 2020 року медичні заклади усіх рівнів перейшли на модель фінансування з Національної служби здоров’я України. Тому вона оплачує медичні послуги за пакетами "Лікування гострого інфаркту міокарда" та "Лікування гострого мозкового інсульту".

Однак, як пояснюють в управлінні охорони здоров’я, кошти, які отримує лікарня швидкої допомоги за цими пакетами, не дозволяють повністю забезпечити потреби лікарні у розхідних матеріалах і тромболітичних препаратах, а 8-ма міська лікарня, через відсутність ангіографічного комплексу в лікарні ще не може укласти договору з НСЗУ на надання таких послуг.

На програму у 2021 році необхідно 10 млн грн.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал