Еспресо. Захід

Тарас Прохасько: "Цього року зауважив один магічний ритуал"

Богдан Скаврон
26 грудня, 2020 субота
16:39

Підсумки тижня з Тарасом Прохаськом

Корінний івано-франківець, письменник і колумніст, лауреат цьогорічної Шевченківської премії в галузі літератури Тарас Прохасько в коментарі для "Еспресо.Захід" розповідає про найважливіші події 2020 року, які зачіпають його, як і кожного мешканця Івано-Франківська та активного громадянина. Наша розмова про враження, які залишає за собою рік, що минає, чим він запам’ятався і чим ще може здивувати цей "містичний" ("дзеркальний", як його називала провидиця Ванга) у ті кілька днів, що залишилися до Нового року.

Якби через багато років довелося згадувати 2020 рік, то можна було би сказати, що це був той рік, коли…

У будь-якому разі це був рік ковіду, рік пандемії, тобто її початку. Це такий перший новітній досвід зустрічі з пандемією в сучасних умовах, бо історична пам'ять є такою, що майже не зберігає уже тепер згадок про ті пандемії, які були, скажімо, сто років тому. Тому це така нова хвиля, яка стосується всіх.

А які ще події та явища того року гідні того, щоб потрапити в аннали історії?

Усі визначальні речі, які відбувалися в світі, передовсім були пов’язані з пандемією, та виявлялися в різних аспектах, починаючи від перегляду базової парадигми захищеного, безпечного і вигідного життя. Це був і удар по самій якості життя, і втрата різноманітних гарантій, і підірвана віра у всесильність медицини, яка останніми десятиліттями перетворювалася на таку собі релігію, і зміни в рівні споживання, яке тепер також перетворилося на культ.

Крім того, мені здається, що однією із суттєвих подій, про які будуть згадувати довго, стане закінчення "експерименту Трампа" в США, якщо він нарешті закінчиться (сміється). Бо це перший раз за останній час є той, хто програв вибори, але ще до останньої хвилини невідомо, як він поведеться під час передачі влади. Тому світ ще довго буде пам’ятати кінець "трампізму", який став випробуванням для американської правової та політичної системи.

Паралельно будуть пам’ятати про ту ситуацію з афроамериканцями у США, яка дала поштовх для впровадження перегляду американської історії й навіть замаху на її канони і принципи, який виявився, зокрема, у впровадженні в Голівуді різних квот, відповідно до яких білі чоловіки мають потіснитися.

Не знаю, наскільки залишаться в пам’яті деталі, але запам’ятаються також нові вияви російської агресивної поведінки у світі. Давня історія з отруєннями цього року через випадок з Навальним отримала багато нових ілюстрацій та коментарів з приводу російського державного тероризму.

Правдоподібно, що запам’ятається цьогорічний спалах чи вибух, чи, знову ж таки,"експеримент" зі становлення громадянського суспільства у Білорусі. Залежно від того, як будуть розгортатися події, цьогорічні білоруські події увійдуть в історію або як початок, переломний момент революції, або як одна з аномалій, після якої ситуація знову на відносно довгий час законсервується.

Війна в Карабаху, попри його важливість і нашу включеність у пострадянську конфліктологію, як мені здається, не особливо справила враження на українську спільноту, але підозрюю, що надалі ця ситуація буде оцінюватися інакше – як ще одна цеглинка до створення потужного поясу ісламу довкола європейської цивілізації.

Для українців війна в Карабаху могла би бути цікавою тим, як до неї ставилися наші західні партнери. З реакції Європи зрозуміло, як сильно відрізняється "стурбованість і підтримка" від конкретного втручання на тій чи іншій стороні. І така віддаленість Європи від цих проблем, попри те, що ми ближчі, мала би насторожити.

Цього року з приводу пандемії, військових конфліктів та того ж таки Трампа часто згадували пророцтва Ванги про дзеркальний рік (2020 - дві "двадцятки"). Що думаєш про містичність того року?

Я не бачу особливої містичності, тому що всі найважливіші речі, якими ознаменувався цей рік, уже були в процесі наростання, зближення. Навіть ця несподівана пандемія. Насправді ця вірусна загроза існує давно, віруси стали частиною живої природи, яка виявилася найкраще пристосованою до деградації навколишнього середовища. Я не говорю зараз з точки зору активіста Грінпісу, що це помста за вбитих звірів і забруднення планети, просто всі демографічні й кліматологічні процеси на планеті йшли до такого страшного розвитку. Я вірю, що епоха вірусів почалася давніше, а пандемія видається несподіванкою тільки тому, що про це ніхто не думав, це витіснялося якось із голови, але всі процеси відбувалися. Таких сприятливих для вірусів умов, викликаних змінами клімату та способом життя їх носіїв, ще не було, настання пандемії було тільки питанням часу.

Зрештою, така сама тяглість стосується і всіх тих найважливіших речей, про які ми згадували, – агресії Росії, розширення ісламського світу, популізм Трампа, не кажучи вже про білоруську ситуацію, яка триває багато років.

Із власних спостережень цього року зауважив лише один магічний ритуал, який стосується очікування швидшого завершення цього року, – передноворічні приготування в Івано-Франківську почалися ще в листопаді, коли поставили ялинку і прикрасили ілюмінацією стометрівку. Раніше комунальні служби такого поспіху не виказували, тому його можна пояснити лише якимись ритуальними діями через бажання прискорити закінчення цього року. До речі, відсутність гучних суперечок з приводу святкування Різдва 25 грудня теж можна пояснити тим, що людям дуже хочеться, щоб цей рік уже закінчився.

Спробуєш спрогнозувати, яким буде наступний рік?

Я бачу два варіанти і обидва вже були на нашому континенті. По-перше, може повторитися ситуація 1914 або 1939 року, коли було очевидним, що почалася війна, але суспільство було впевнене, що все це незабаром закінчиться – після вирішення локальних проблем. Іншим варіантом може стати ситуація 1918 чи 1945 року, коли буде здобуто якусь ілюзорну перемогу, полегшення і попуск, після чого повилазять всі ці речі з потребою відбудови і відродження.

Як на мене, найцікавіші сюжети наступного року будуть пов’язані із вакцинацією і багато залежить від дієвості й успіху вакцини, коли стане видно, чи це не є ілюзією і помилкою. Маю підозру, що в Україні з цією вакцинацією буде ще багато чудасій – з дефіцитом, пільгами на отримання, чергами, чорним ринком, контрабандою, переплатою, поділом на безкоштовних і "дуже коштовних", і врешті-решт це все закінчиться перенасиченням і мало не обов’язковою вакцинацією. І знову з’явиться група людей, які будуть проти вакцинації, яких будуть упосліджувати або репресувати, тобто буде представлено весь спектр сюжетів – від появи чарівної палички до втечі від примусового контролю.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.23
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
18:44
лікарня швидкої допомоги
Перше медичне об'єднання Львова будуватиме фармзавод
18:30
трамвай у Львові
Львівелектротранс першим серед перевізників міста отримуватиме оплату за виконану роботу
18:14
новини Рівненсько області
На Рівненщині знайшли зниклого безвісти жителя Вараського району
18:05
У центрі Львова за понад 5 млн грн реставрують палац Бесядецьких
17:51
психічне здоров'я
Львів отримає €1,5 млн від Фландрії на будівництво центру психічного здоров’я
17:38
McDonald's
McDonald's запропонували відкрити ресторани на Закарпатті не лише в Ужгороді та Мукачеві
17:25
Новини Рівненщини
На Львівщині судитимуть наркозбувачку, яка щомісяця постачала у різні міста країни близько 20 кг наркотиків
17:18
домашнє насильство
Вимагав віддати пенсію: на Хмельниччині оголосили підозру чоловіку, який систематично кривдив свою бабусю
17:09
граната
Вимагав 250 тис. євро, погрожуючи вбивством близьких родичів: тернополянину повідомили про підозру
17:00
Огляд
Купила квартиру за 3,5 млн грн і заробила понад 1,8 млн грн: що задекларувала голова дитячого медичного центру Олена Козлова
16:59
Оновлено
виставка "Тут був мій дім"
Куди піти у Львові із 25 по 31 березня: Jam session у Дзизі та концерт Квартету Петра Балога
16:59
Огляд
хмари
Погода Львів: прогноз синоптиків на сьогодні 28 березня, завтра, тиждень
16:42
Воїни волинської ТрО на сході України знищили "буханку" росіян
Воїни волинської ТрО на сході України знищили "буханку" росіян
16:35
Бурштинська ТЕС
Під час обстрілу 22 березня постраждали всі блоки Бурштинської ТЕС, – ДТЕК
16:25
Львів
У Львові мешканці гуртожитку на Тичини зможуть приватизувати своє житло
16:12
новини Прикарпаття
В селі на Прикарпатті підтвердили факт забруднення води у річці Бистриця-Солотвинська
16:03
школяр
У Львові при школах створять піклувальні ради
15:50
У Львові попрощалися з Ігорем Юхновським – екснардепом і Героєм України
У Львові попрощалися з Ігорем Юхновським – екснардепом і Героєм України
15:33
трамвай з прапором, Львів
Львівелектротранс оголосив міжнародний тендер на модернізацію трамваїв
15:22
новобудова на вул. Трускавецькій
Львівська міськрада підтримала петицію про заборону висоток у приватному секторі поряд з Сокільниками
15:10
У Тернополі помер артист балету Михайло Складан
14:57
У Рівному затримали рецидивістку, яка ввозила в Україну прекурсори під виглядом прального порошку
У Рівному затримали рецидивістку, яка ввозила в Україну прекурсори під виглядом прального порошку
14:42
На Тернопільщині чоловік добровільно віддав поліції арсенал зброї
14:29
затримання наркоторговців
Вилучили метамфетаміни і гранати: на Закарпатті затримали групу наркоторговців
14:11
У мережі оприлюднили відео, як люди у військовій формі силоміць заштовхали чоловіка в авто. У Хмельницькому обласному ТЦК прокоментували
У мережі оприлюднили відео, як люди у військовій формі силоміць заштовхали чоловіка в авто. У Хмельницькому обласному ТЦК прокоментували
13:59
новий міжнародний поїзд між Прагою і Чопом
У Чоп прибув перший міжнародний поїзд із Праги
13:52
На Хмельниччині судитимуть рецидивіста з Волині за напад із ножем на перехожого
13:37
перетин кордону, прикордонник
Тернополянин за $4,5 тис. став "багатодітним батьком" трьох литовських дітей, щоб виїхати за кордон
13:22
фури на кордоні
У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" тимчасово розблокували рух вантажівок
13:15
У Львові впіймали 19-річного хлопця, який через фішинг крав гроші клієнтів банків
12:59
військком
У мережі поширили інтимне відео з нібито начальником рівненського ТЦК на роботі: розпочато перевірку
12:50
кордон
Скільки людей перетнули західний кордон України 27 березня
12:45
На Рівненщині від удару авто у відбійник загинув житель Львівщини
12:36
Інфографіка
курс валют
Курс валют у Львові в банках та обмінниках 28 березня: долар додав ще кілька копійок
12:28
Андрій Садовий під час зустрічі з Павелом Громом
У Садового заявили про можливу співпрацю з польською компанією, керівник якої був серед затриманих у гучній справі Славоміра Новака
12:14
літній час
Перехід на літній час 2024: коли переводити годинник
12:00
проєкт простору Єагена Коновальця
Простір Євгена Коновальця у Львові доповнять його зображенням
11:57
Львів. Ратуша
У Львові повідомили про замінування мерії під час сесії
11:45
У Львові медики врятували 10-місячне немовля з опіками
У Львові медики врятували 10-місячне немовля з опіками
11:28
Ярослав Багрій
У боях на Запоріжжі загинув захисник із Закарпаття Ярослав Багрій
Більше новин