"Не президент має казати, винувата людина чи ні, а суд", – Віктор Шемчук

Політична доцільність має поступитися своїм місце правоохоронній системі.

Про це сьогодні, 25 грудня, у прямому ефірі програми "Еспресо" "Борковський & Валевська" заявив правник, виконувач обов'язків генерального прокурора України у 2007 році Віктор Шемчук, повідомляє "Еспресо.Захід".

"Виглядає доволі дивно, коли одних людей, яких назвали злочинцями без рішення суду, тримають під вартою, а інші люди, які опиняються в таких же обставинах, є якимсь чином захищені діючою владою", – заявив Віктор Шемчук, коментуючи ситуацію, яка склалася із заступником голови Офісу президента Олегом Татаровим.

Зазначимо, чиновника звинувачують в корупції, натомість сам Володимир Зеленський в одному з інтерв'ю заявив, що не вважає його корупціонером. Віктор Шемчук зазначає, що президент не мав би робити таких заяв.

"Політична доцільність і революційна доцільність мають поступитися своїм місцем правоохоронній системі. Хай крапку у питанні – винна людина чи ні – ставить все ж суд. І хай би не президент розказував, хто у нас винен, і не міністр внутрішніх справ, і навіть не генеральний прокурор, а все-таки суд", – каже правник.

Він додає, що в країні має бути незалежна судова система, в яку має надійти кримінальне провадження, а прокурори мають підтримати публічне звинувачення і довести вину особі в суді.

"Але на сьогодні ми маємо зовсім іншу ситуацію. Ми бачимо, що президент у прямому ефірі чи в інтерв'ю заявляє, що особа абсолютно не винна. Президент, який нібито є юристом за фахом, все-таки мав би розуміти, що такі висловлювання в публічному просторі певним чином чинять тиск на суд чи правоохоронців. Я думаю, що він не мав би заявляти такі речі", – підсумував Віктор Шемчук.

Усі попередні програми "Борковський & Валевська" можна переглянути тут.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.