У таємничому скарбі в Польщі виявили придане київської княжни

Тисячі коштовностей знайшли у полі кукурудзи біля польського Слушкува.

Про це повідомляє сайт польського журналу "Археологія", передає "Еспресо.Захід".

Експедиція археологів виявила 6,5 тис срібних монет, а також коштовності – обручки, перстні, срібні злитки. Датують їх 11-12 століттям.

Серед знахідок також є дві золоті обручки. "І це відкриття нас найбільше інтригує", - заявив керівник досліджень, доктор Інституту археології та етнології Польської академії наук Адам Кендзерський.

"Каблучки, ймовірно, зроблені з дорогоцінних каменів. Вони додатково прикрашені золотими гранулами. Більша обручка конічна і багатокутна, а менша — в формі стержня з пробитими отворами", — пояснив археолог Даріуш Вичулковський.

На одному з перстнів є напис кирилицею, який розшифрував професор Адріан Юсуповіч з Інституту історії Польської академії наук у Варшаві. У ньому записано: "Господи, допоможи рабі своїй Марії". За словами професора Юсуповіча, обручка має бути пов’язана з руською княжною на ім'я Марія.

"Ми знаємо, що в той час дружиною Болеслава Кривоустого була руська княжна на ім'я Збислава. Згідно з літературою, у неї повинна була бути сестра Марія, яка була одружена з Петром Влостовичем. Прийнято вважати, що Марія була дочкою Святополка Ізяславича, князя Київського", — сказав професор Юсупович.

Історики також припускають, що знайдені монети могли бути приданим київської княжної.

Нагадаємо, кілька днів тому група археологів у Чехії заявила, що знайшла частину цвяха з хреста, на якому був розп'ятий Ісус Христос.

Окрім того, під час розкопок у Луцьку археологи знайшли унікального кахля, а біля Жовкви на Львівщині відкопали доісторичні поселення.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал