Соціологи звинувачують Офіс Президента в маніпуляції даними

Комунікаційники Офісу президента, посилаючись на опитування "Демініціатив" і КМІСу, поширили новину, що президентську ініціативу "Велике будівництво" вважають подією року 93% українців. Це не відповідає дійсності.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав професор НаУКМА, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" Олексій Гарань, передає "Еспресо.Захід".

"23 грудня комунікаційники Офісу Президента, посилаючись на наше Democratic Initiatives Foundation-Фонд "Демократичні Ініціативи" з КМІСом опитування, зробили цілу "новину": "Президентська ініціатива "Велике будівництво" стала головною позитивною подією 2020 року". Мовляв, "згідно з опитуванням, такої думки дотримується переважна більшість респондентів (93%) ". Насправді цю ініціативу відзначило лише 11,3% (!) опитаних. А от вже з цих 11,3% позитивно її оцінили 93%. Нехитра математика дає: 11,3% х 93% = 10,5%

Але новина пішла гуляти по Інтернет-сайтах і соцмережах", - написав Олексій Гарань.

Читайте також: Українці назвали головну подію 2020 року, – опитування

Соціолог додає, що, згідно з опитуванням, реальність інша: українці не бачать позитивних подій. "Навіть весняний карантин, який за задумом мав врятувати життя і дати владі можливість підготуватися до другої хвилі епідемії, за своїми наслідками і підсумками сприймається негативно", – каже він.

Олексій Гарань додає, що ця історія – тривожний знак, бо в такий спосіб відбувається і маніпулювання громадською думкою, і введення в оману самого Президента.

"Мовляв, все добре: захворюваність падає, а народна любов росте. Президент країни, яка веде війну з путінським режимом, не має права вірити у казки найближчого оточення", - каже він.

Читайте також: Головним "невдахою" року українці вважають Зеленського, – опитування

Відтак соціологи звернулися до людей, які відповідають за комунікацію та інформування Президента, з проханням навчитися правильно користуватися даними соціології для прийняття важливих державних рішень.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал