Смерть Кернеса не випадково оголосили після складання присяги, – політолог

Якби про смерть повідомили до оголошення результатів виборів міського голови, то ці вибори були б не позачерговими, а повторними.

Про це у прямому ефірі програми "Головне" телеканалу "Еспресо" заявив політолог, аналітик ГМ "ОПОРА" Тарас Радь.

"У разі, якби оголошення смерті відбулося до оголошення результатів виборів міського голови, то ці вибори були б не позачерговими, а повторними. Юридична процедура проведення цих двох видів виборів різна. Призначення позачергових виборів – це компетенція Верховної Ради, і ніякої відповідальності за затягування цього процесу з боку Верховної Ради не існує. Луцьк це вже довів", – зазначив він. 

"Якщо ж вибори повторні, їх оголошує місцева територіально-виборча комісія – Харківська міська ТВК. І навіть якщо вони цей процес саботують, комісію можна примусити призначити вибори через ЦВК, або сама ЦВК це зробить", – додав політолог.

"Тому мені здається, що все це було зроблено спеціально. І під питанням, коли насправді було констатовано факт смерті Кернеса. Мені здається, це була політична домовленість", – наголосив Тарас Радь.

Підтвердженням того, що така політична домовленість існувала, є й те, як представник "Слуги народу" став єдиним кандидатом на голову Харківської облради, вважає голова координаційної ради партії "Громадянська позиція" Володимир Гірняк.

"Влада Харкова й секретар говорили, що приїде Геннадій Адольфович, складе присягу, спочатку 20 листопада, потім – 25 листопада. Потім він присягу так і не прийняв, його визнали міським головою і через кілька днів після того він помер, а представника партії "Слуга народу", яка зайняла не перше місце на виборах, обирають головою Харківської облради", – зазначив політик.

Нагадаємо, у вересні Кернес захворів на коронавірус. 16 вересня його літаком доставили в німецьку клініку Шаріте. 11 грудня стало відомо, що в Кернеса відмовили нирки.

Та це не завадило 9 грудня оголосити його мером Харкова на першій сесії міської ради без приведення до присяги.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.