Сесія відбулася. Депутати більшості змусили Садового працювати в рамках закону

На засіданні було проголосовано за регламент, який урізає повноваження міського голови, і є необхідним, адже інакше усі рішення ради вважались би нелегітимними.

Про це повідомляє кореспондент "Еспресо.Захід". 

Після перенесеного ранкового засідання та виконкому, що не відбувся, депутати вдруге зібрались у сесійній залі о 15:00. Депутати фракцій, що сформували більшість, все ж змогли переконати мера працювати в рамках закону: спочатку проголосувати за основоположний для нормальної роботи ради регламент, а вже потім - бюджет та інші важливі рішення. 

Андрій Садовий розпочав засідання з пропозиції розглянути лише одне питання: про розміщення 30 млн грн коштів бюджету розвитку на банківському рахунку. Регламент він назвав не готовим, тому пропонував перенести його розгляд.

Своєю чергою Маркіян Лопачак, секретар Львівської міської ради заявив, що регламент був готовий ще об 11.30. І вина чиновника, що він його не бачив, адже мав на це час. Також він наголосив, що у новому регламенті знято перекоси в бік повноважень міського голови. 

Після того з трибуни виступив голова фракції "Європейська солідарність" Петро Адамик, який також висловив вимогу прийняти регламент, згідно з яким діють зокрема і комісії, в тому числі й бюджетна. Петро Адамик звинуватив мера міста в ігноруванні домовленостей, адже на зустрічі з головами фракцій він погодився на такий порядок дій, а в залі починає їх ігнорувати.

Андрій Садовий натомість запропонував прийняти тимчасовий регламент. Хоча насправді він, очевидно, мав на увазі тимчасово залишити фактично старий, а за новий проголосувати згодом. Петро Адамик поправив, що слід прийняти не тимчасовий регламент, а весь, а якщо у ньому будуть неточності, то його можна поправити 4 лютого.

Врешті депутат Львівської міської ради кількох скликань від фракції "Самопоміч" Роман Федишин виступив з консолідуючою пропозицією: або працювати, або розійтись. Адже голови фракцій доповіли депутатам, що є домовленості й вони прийшли голосувати. А тепер їх вводять в оману.

Мер оголосив перерву на 15 хвилин для консультацій з головами фракцій. Після перерви оголосив повторну перерву ще на годину - вже з готовністю голосувати за оновлений регламент. Після відновлення роботи депутати проголосували за звернення щодо ініціювання відставки Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета. Далі затвердили порядок денний, де включено питання про новий Регламент, за затвердження якого проголосували 60 депутатів з 61 присутнього.

На голосування було винесено також питання, яке стосувалось бюджету. А саме розміщення коштів бюджету розвитку на рахунку в "Укрексімбанку", що дозволить заробити місту до кінця року близько 30 млн грн та легко і швидко оперувати цими грошима. Основна дискусія тут полягала в тому, хто буде затверджувати банк, де будуть розміщені ці кошти. Профільна комісія пропонувала, що це робитиме сесія, а чиновники наполягали, що виконком. У результаті проголосували за пропозицію комісії, тож зараз, у зв'язку з особливими обставинами, це робитиме комісія.

Продовження сесії заплановане на вівторок, 29 грудня.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал