У Львові вшанували пам'ять Василя Біласа та Дмитра Данилишина

Заходи з ушанування відбулися о 06:25 – у час страти членів УВО й ОУН

Про це повідомили у пресслужбі Львівської облдержадміністрації, передає "Еспресо.Захід".

Представники ветеранських і молодіжних громадських організацій спільно з владою поклали лампадки до місця страти членів УВО та ОУН біля колишньої тюрми "Бригідки", що на вулиці Городоцька, 20, помолились біля меморіальної таблички цим двом діячам ОУН та вшанували їхні могили на Янівському цвинтарі: поклали квіти та запалили лампадки до могил Василя Біласа та Дмитра Данилишина на Меморіалі Січових Стрільців (поле № 38).

"У львівських Бригідках стратили двох хлопців з Трускавця – Василя Біласа та Дмитра Данилишина. Одному з них виповнилося двадцять один, а іншому – двадцять п'ять. Обоє загинули за українську справу. Наша боротьба за свободу не обривалася в жодному поколінні. Вона триває донині. Тепер це наша справа – пам’ятати і не стояти осторонь, боротися – і перемагати!" – зазначив заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод.

Також присутні виконали гімн Організації Українських Націоналістів і провели чин поминальної панахиди.

Василь Білас (17 вересня 1911 р., м. Трускавець – 23 грудня 1932, м. Львів) – діяч ОУН, член дрогобицької бойової групи ОУН. Борець за незалежність України у ХХ сторіччі.

29 серпня 1931 в результаті атентату, здійсненого боївкарами ОУН Василем Біласом і Дмитром Данилишиним, у Трускавці був убитий польський політик, видавник, публіцист, один із діячів прометеїзму Тадеуш Голувко.

Під час експропріаційної акції з метою отримання коштів для діяльності ОУН в листопаді 1932 року разом з іншими бойовиками здійснив напад на пошту в Городку. Там Василя Біласа заарештували разом із його дядьком, Дмитром Данилишиним. Юнаків стратили 23 грудня того ж року.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал