"Теперішні війська тероборони відповідають радянській моделі 1970-х років", – Юрій Бутусов

Поданий законопроєкт має дуже опосередкований стосунок до натовських стандартів.

Про це у прямому ефірі програми "Головне" телеканалу "Еспресо" сказав журналіст, головний редактор видання "Цензор.нет" Юрій Бутусов, якого готуються призначити радником міністра оборони, відповідаючи на запитання народної депутатки VIII скликання Оксани Юринець про виведення тероборони з підпорядкування Сухопутних військ.

"Поданий законопроєкт має дуже опосередкований стосунок до натовських стандартів. Насправді в країнах НАТО таких формувань, як передбачає це закон, немає. З натяжкою можна сказати, що щось подібне є в Естонії, і там НАТО, до речі, дуже критикує цю систему", – сказав Юрій Бутусов.

"У нас проблема в тому, що цей закон, як і багато інших гарних ідей, прийнято без доктрини застосування. Тобто як саме мають застосовуватися війська тероборони? Які їхні завдання? На жаль, теперішні війська тероборони відповідають радянській моделі 1970-х років, вони не мають нічого спільного з сучасними вимогами", – зазначив журналіст.

"Цей законопроєкт – це просто політична декларація, яка збільшує чисельність сухопутних військ за рахунок ще одного компоненту. Насправді, спірне питання чи потрібний такий додаток сухопутним силам", – наголосив експерт.

Нагадаємо, відповідно до нового законопроєкту про територіальну оборону України, який у Верховній Раді зареєстрували 16 грудня, тероборону пропонують вивести з підпорядкування Сухопутних військ.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.