"Усі антибіотики треба продавати за електронним рецептом", – Максим Степанов

З 1 квітня буде електронний рецепт на інсулін і препарати, які містять наркотичні речовини.

Про це сьогодні, 22 грудня, на щоденному брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов, передає "Еспресо.Захід".

Міністр заявив, що після початку пандемії коронавірусної хвороби в Україні різко зросло споживання антибіотиків. Він вважає, що аптеки мають продавати антибіотики за електронними рецептами. Профільне міністерство, за словами Максима Степанова, розробило систему, яка запрацює з 1 квітня.

Читайте також: Костянтин Дмитрук: "Від винайдення антибіотика і до його виходу на ринок минає щонайменше 10 років"

"Це дуже погано для українців. Особливо, коли починають вживати антибіотики без призначення лікаря та його рекомендацій. МОЗ вважає, що всі антибіотики повинні продавати за електронним рецептом. Систему, що працює саме за електронними рецептами, – це частина нашої трансформації. Розробляємо зараз модуль та плануємо, що з 1 квітня він почне працювати. Спочатку працюватиме з інсуліном і препаратами, що мають вміст наркотичних речовин. Наступним кроком будуть антибіотики", – сказав він.

Нині ж МОЗ береться посилювати контроль за виписками. До прикладу, рецепти, які існують у паперовому вигляді, аптеки мають зберігати протягом року, щоб Держлікслужба у будь-який момент змогла все перевірити.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.