Печерський суд зобов'язав ДБР відкрити кримінальне провадження проти Зеленського

Президента звинувачують у загибелі морпіха-розвідника Ярослава Журавля.

Про це повідомляє "Еспресо.Захід".

Печерський суд Києва задовольнив позов Сергія Журавля та зобов'язав ДБР відкрити кримінальне провадження про вчинення Президентом Володимиром Зеленським дій, що призвели до загибелі людини. Йдеться про загибель морпіха-розвідника Ярослава Журавля, який три доби помирав під Зайцевим під особистим контролем президента України Володимира Зеленського. 

Волонтери із громадської організації "Справа громад" активно допомагали Сергію Журавлю домогтися відкриття справи проти Зеленського. Серед них учасник російсько-української війни Гліб Бабіч. У коментарі журналістці "Еспресо.Захід" він розповів, що такому рішенню Печерського суду передувала велика робота. Зокрема, раніше батько вже подавав заяву  у два суди Києва поштою. Втім, прийшла відмова з поміткою, що адресат не проживає за цією адресою. Згодом подавав заяву у ДБР, де батькові теж відмовили. Як йдеться у повідомленні відомства, Зеленський не може бути відповідальним за справу, оскільки не є військовослужбовцем. 

Утім згодом Сергій Журавель разом з волонтерами знайшли шлях, аби занести заяву до Печерського суду і її задовольнили. 

"Справу розглядав суддя Печерського суду Києва Олексій Соколов, - зазначив Гліб Бабіч. - Тепер ДБР зобов'язане відкрити кримінальне провадження на Володимира Зеленського. А як будуть викручуватися - побачимо. Проте батько зможе офіційно апелювати і підключати адвокатів до даної справи. Можна вести юридичну війну". 

Гліб Бабіч зазначає: прийде час, коли Володимир Зеленський буде змушений відповідати по закону. 

"Нехай цю справу відкриють, але час президентства Зеленського завершиться і він з президента перетвориться на звичайного громадянина. От тоді все почнеться", - додав Гліб Бабіч. 

Нагадаємо, 13 липня російські найманці обстріляли групу українських військових, які здійснювали евакуацію тіла бійця ЗСУ в районі смт Зайцеве. Внаслідок ворожого вогню військовий медик загинув, один військовослужбовець зазнав поранень, ще один - бойового травмування. Пораненого військовослужбовця тоді не вдалося евакуювати, він стік кров'ю. 

Відтак батько Ярослава Журавля подав позов проти президента Зеленського через перевищення ним службових повноважень. Батько розвідника звинувачує Зеленського у тому, що він "заборонив підрозділам Об'єднаних сил проведення рятувально-пошукових заходів" біля Зайцевого, Донецька область. Він вважає, що це призвело до загибелі сина. 

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал