22 грудня – Зачаття Богородиці, або Анни

Свято 22 грудня встановлено на честь зачаття праведною Анною доньки – Діви Марії.

22 грудня церкви східного обряду відзначають свято, повна назва якого звучить як "Зачаття святої Богоматері Анни, коли зачала Пресвяту Богородицю".

Точний час встановлення святкування в пам'ять зачаття Богородиці невідомий, однак свято має давнє походження, про нього було відомо вже в першій половині VIII століття.

Свята Анна, мати Пресвятої Богородиці, була молодшою донькою священика Матфана з Вифлеєму. Вона вийшла заміж за святого Іоакима родом із Галії. У подружжя довго не було дітей, проте Іоаким і Анна не втрачали надії на Бога, вони постили й у своїх молитвах та обітницях просили звільнити їх від безпліддя.

Після десятків років молитов подружжя ангел сповістив їм про зачаття доньки, яку благословлятиме весь рід людський. Зачаття святою Анною відбулося в Єрусалимі, де й народилася Пресвята Діва Марія.

Церква називає Іоакима і Анну Богоотцями, бо вони були предками Ісуса Христа по плоті.

Більшість ікон, присвячених зачаттю святої Анни, зображують Пресвяту Діву, що топче ногами змія. Унизу ікони, по боках, святі Іоаким і Анна зображаються зазвичай з піднятими вгору і молитовно складеними руками, а очі їх спрямовані вгору та споглядають Божу Матір, яка наче парить у повітрі з розпростертими долонями. Під її стопами зображена куля, оповита змієм, що позначає диявола, який в особі занепалих прабатьків прагне підкорити своїй владі весь Всесвіт. Існують також ікони, на яких свята Анна тримає на лівій руці Пресвяту Діву в дитячому віці. На обличчі святої Анни зображено особливе благоговіння.

На теренах сучасної України день свята Зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці шанували ще з часів Древньої Русі. У народі його називали просто "Ганни". Зазвичай на цей день припадає зимове сонцестояння (цього року воно було вчора, 21 грудня), тож у народі Ганни називали ще й "родинами сонця". У деяких регіонах вважали цей день святом вовків і намагалися не працювати.

Від свята Ганни починали активно готуватися до Різдва – білили в хатах, прибирали оселі. Особливо вшановували це свято вагітні жінки й ті, хто хотів завагітніти.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал