"Вифлеємська зірка": сьогодні Сатурн і Юпітер будуть на одній лінії

Це рідкісне явище в 2020 році буде особливим з двох причин.

Сьогодні, 21 грудня, планети Сатурн і Юпітер підійдуть на нічному небокраї один до одного настільки близько, що з точки зору земного спостерігача будуть виглядати однією яскравою зіркою.

Про це повідомляє ВВС, передає "Еспресо.Захід".

По-перше, так близько ці дві планети останнього разу сходилися приблизно 800 років тому, більше такого за нашого життя точно не відбудеться.

По-друге, той факт, що їх з'єднання відбудеться 21 грудня, в день зимового сонцестояння, якраз напередодні "західного" Різдва породило теорії про те, що, можливо, саме з'єднання Юпітера і Сатурна описане в Новому завіті як Вифлеємська зірка, що зійшла близько 2000 років тому та стала провісником народження Ісуса Христа. Власне, 1603 року німецький астроном Йоган Кеплер припустив, що попереднє максимальне зближення Юпітера й Сатурна мало припасти на кінець 6 року до нашої ери. І, ймовірно, саме це явище в Біблії могли описати як Вифлеємська зірка та сама, яка вказала волхвам шлях до місця народження немовляти Христа.

Зближення Сатурна і Юпітера вже почалося, кожного ясного вечора ці два небесні тіла можуть бачити практично всі мешканці Землі.

Однак їхнє візуальне "злиття" відбудеться саме в найдовшу ніч і за ясної погоди буде спостерігатися поблизу лінії горизонту в південно-західній частині неба.

Астрономи кажуть, що злиття можна буде побачити не лише за допомогою телескопів і біноклів, а й навіть неозброєним оком. І найкраще з високої точки.

Триватиме воно протягом п'яти днів.

Довідково. Зближенням учені називають явище, коли планети перебувають на приблизно одній лінії із Землею. Кожна планета обертається довкола Сонця по своїй орбіті в приблизно тій самій площині, і час від часу вони "наздоганяють" одна одну.

Це викликає ілюзію "зближення" планет. Насправді ж Юпітер і Сатурн відділяють 730 мільйонів кілометрів. А Землю від Юпітера 890 мільйонів кілометрів.

Зближення планет не таке вже й рідкісне явище. Власне, Юпітер і Сатурн "наздоганяють" один одного кожні 20 років, але лише раз на декілька сотень років це можна побачити неозброєним оком.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал