МОЗ збільшує кількість закладів, які можуть проводити трансплантації

На початку пілотного проєкту таких установ було 12. Зараз операції проводять 24 заклади.

Про це сьогодні, 21 грудня, на щоденному брифінгу повідомив заступник міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції Ігор Іващенко, передає "Еспресо.Захід".

Минув рік відтоді, як ухвалили останні зміни до закону України "Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людини". МОЗ повідомляє, що розпочали проводити операції з трансплантації органів, які раніше відбувались за кордоном і потребували значних державних коштів. Трансплантацію змогли провести заклади, які відповідають критеріям і мають ліцензію на медичну практику за спеціальністю "трансплантологія".

Ігор Іващенко зазначив, що за рік провели 7 трансплантацій серця, 19 трансплантації печінки, 91 трансплантацію нирок. Також зробили 138 трансплантацій кісткового мозку. 

Читайте також: У львівській лікарні швидкої допомоги вперше провели забір нирки для трансплантації лапароскопічно

"Хочу розповісти про ті кроки, які здійснювало Міністерство охорони здоров'я. Передусім фокусувалися на максимальному збільшенні кількості наших трансплантаційних закладів. На початку пілотного проєкту було 12 установ. Зараз маємо вже 24 заклади. Також отримали заявки від ще 14 закладів охорони здоров'я щодо включення до цього пілотного проєкту. МОЗ максимально сприяє, щоб всі заклади, які мають відповідну ліцензію і бажання, змогли долучитися. Другим кроком реалізації проєкту стала постанова, яка дозволяла укладати горизонтальні договори між лікарнями", – каже Ігор Іващенко.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов додав, що метою МОЗ є за три роки зробити трансплантацію незалежною,  щоб в Україні можна без перешкод робити операції.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.