"90% новостворених громад є прогнозовано неспроможними", – Іван Щурко

На громади скинули всі обов'язки, які досі виконували районні адміністрацій, але коштів на це з держбюджету не виділили.

 Більшість об'єднаних територіальних громад не зможуть виконувати навіть свої базові функції. Бо обов'язки їм передали, а грошей – ні. Про це заявив депутат Львівської обласної ради від УГП Іван Щурко в ефірі програми "Еспресо" "Борковський & Валевська", передає повідомляє "Еспресо.Захід".

"Для мене шоком було те, що понад 90% новостворених громад є прогнозовано неспроможними. Їм передали повноваження, їм передали масу обов'язків, і при цьому жодного ресурсу не дали, – каже Іван Щурко. – Відповідно, ці міфічні цифри держбюджету, які взяті зі стелі, точно відчує суспільство на місцях, бо громади не будуть здатні надати базові речі навіть у межах своїх обов'язків, тому що ресурсу нема".

За словами депутата, у Львівській області є майже два десятки сільських громад. Нині їм передали всі центри соцзахисту, фінуправління, центр надання адміністративних послуг.

"Для голів цих громад, для рад цих громад це було шоком – увесь перелік обов'язків, який на них упав, і відсутність ресурсів, – додав Іван Щурко. – Скажімо, утримання районних адміністрацій уже звалили на рівень громад. Не йдеться про чиновників цих структур, які були рудиментом і це треба було коригувати. Але є багато об'єктів культурної чи соціальної інфраструктури, які також були в компетенції районів, а їх скидають на територіальні громади. Цього тижня у Стрийському районі всіх працівників культури змусили написати заяви на звільнення без гарантії, що їх хтось поновить. Це не чиновники, а люди, які на місцях виконували на корисні для суспільства функції. Ніхто ж не прогнозував, як це має відбуватися".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.