"Між фінансово-промисловими групами починається справжній "спаринг бульдогів", – Віктор Шевчук

У наступному році Україні доведеться витратити на обслуговування боргів понад вісім мільярдів доларів.

Про це заявив професор, доктор економічних наук Віктор Шевчук у прямому ефірі програми "Еспресо" "Борковський & Валевська", повідомляє "Еспресо.Захід".

На думку економіста, нині ситуація з державними фінансами нагадує картину 2012-2013 років, коли влада набрала боргів, а коли надійшов період ці борги обслуговувати, виявилось, що грошей нема. Тоді вони вирішили їхати у Москву, аби ще 15 млрд позичити. Нинішня влада у дещо кращій ситуації.

"За часи так званих "бариг" накопичено серйозні валютні резерви – понад 26 мільярдів. На наступний рік треба, якщо не помиляються, десь близько восьми мільярдів на обслуговування боргів. Залишиться ще вісімнадцять, - каже Віктор Шевчук. – Проблема лише в тому, що ми живемо у такому середовищі, де фінансово-промисловим групам грошей завжди мало. Коли коштів стає все менше, то між ними починається справжній "спаринг бульдогів". А це десь кінець 2013 року. Спочатку починається підкилимна боротьба, яка потім переходить у явну".

Уже в цьому році в Україні активно друкували гроші за рахунок облігацій внутрішньої державної позики, які викуповували насамперед державні банки. Загалом кількість "зайвих" грошей уже оцінюють приблизно у 180-200 мільярдів гривень.

"Якщо Кабінет Міністрів виявиться неплатоспроможним, разом з ним неплатоспроможними виявляться ці два-три державних банки. Цю ситуацію ми мали у 2015 році у повній красі. Але тоді їй ще передувала така подія як Євро-2012. А тепер маємо "Велике будівництво", – додав Віктор Шевчук.

Нагадаємо, програма "Борковський & Валевська" виходить щоп'ятниці о 21.15 на телеканалі "Еспресо".

Усі попередні програми "Борковський & Валевська" можна переглянути тут.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.