Микола Княжицький. Ідеї завжди сильніші за людей, які намагаються їх убити

Ідея вручення премії Юрія Шевельова належить Олі Гнатюк.

Українська і польська інтелектуалка, промоторка української культури запропонувала вручати цю премію у день, коли у Харкові по-варварськи було знищено меморіальну дошку на будинку, де жив Шевельов.

Шевельов – один з найбільших українських мислителів 20 століття.

Професор Гарвардського, Колумбійського університетів. Іноземний член НАН України (1991). 1949 – доктор філософії. Президент УВАН (1959–1961, 1981–1986).

Член Американського лінгвістичного товариства, Польського інституту мистецтв і науки в США. Почесний доктор Альбертського, Лундського, Харківського університетів та Національного університету "Києво-Могилянська академія". Головний редактор журналу "Сучасність" (1978–1981). Автор низки фундаментальних мовознавчих праць: "Нарис сучасної української мови" (1951), "Передісторія слов'янської мови: історична фонологія загальнослов'янської мови" (1965), "Історична фонологія української мови" (1979).

Автор науково обґрунтованої періодизації хронології історії української мови, яку на сьогодні підтримує більшість українських мовознавців.

Ідея знищення пам'ятної дошки належить Геннадію Кернесу. Тетяна Терен написала, що Кернес помер у день народження Шевельова. У цей же день премію Шевельова, яку було засновано, щоб пам'ять про нього ніколи не нищилася, отримав Тарас Лютий. У цей же день депутат від правлячої партії "Слуг народу" Максим Бужанський почав збір підписів під законопроєктом за скасування норм про застосування української мови у публічній сфері, який почав діяти з 16 грудня. У цей день Верховна Рада сфальшованими голосами призначила міністром освіти чоловіка, дисертація якого на 90 відсотків плагіаторськи вкрадена.

Оля Гнатюк – геніальна. Пам'ять і любов до людей, до народу, до його мови – нематеріальні. Знищити їх не можна. Як і честь та самоповагу. Вони завжди сильніші за людей, які намагалися це робити.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал