Україна отримає 8 млн вакцин за ініціативою COVAX

Вакцинують 4 млн осіб.

Про це на щоденному брифінгу щодо епідситуації сказав міністр охорони здоров’я України Максим Степанов, передає "Еспресо.Захід".

"Відразу після створення COVAX, Україна приєдналася до цієї глобальної ініціативи щодо отримання вакцин. У результаті всіх наших чисельних перемовин ми домоглися, що отримуємо 8 млн доз. Ми завершили практично підписувати документів, подали відповідні заявки і отримали схвалення. Вакцини постачатимуть з кінця першого кварталу наступного року. Розраховуємо їх отримати до кінця першого півріччя 2021-го. Вони йтимуть відповідними траншами. У такий спосіб зможемо забезпечити вакцинацію щонайменше 4 млн наших громадян. Тобто, одна людина отримує дві дози", – повідомив Степанов.

Читайте також: "21 мільйон громадян вакцинуватимуть від коронавірусу коштом держави", – Максим Степанов

Міністр зазначив, що крім ініціативи COVAX, вони ведуть перемовини з компаніями, які вже завершили третю стадію клінічних випробувань. Щодо фінансування повномасштабної вакцинації, потрібно 15, 1 млрд грн. Степанов каже, що зараз, в бюджеті 2021-го року на вакцинацію виділили 2, 6 млрд гривень, а це майже в 6 разів менше від необхідної суми.

"Розуміємо, що цієї суми буде недостатньо. Тому зараз, в екстреному порядку, Міністерство охорони здоров'я шукає шляхи отримання коштів для придбання вакцин від коронавірусної хвороби. Ми провели відповідні розрахунки, проаналізували, що ми можемо заощаджувати. Вийшли на те, що в змозі акумулювати на придбання вакцин до 2-3 млрд грн. Це кошти зекономлені на закупівлі лікарських засобів", – каже Максим Степанов.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.