Через пандемію COVID-19 українці перестали активно вакцинуватися від інших інфекційних хвороб

Найгірша ситуація склалася з вакцинацією дітей від дифтерії, кашлюку і правця вакциною АКДП. У дорослих найбільше "провисає" вакцинація від дифтерії та правця вакциною АДП-М, а також від кору, краснухи і паротиту.

Про це під час традиційного щотижневого онлайн-брифінгу Київської школи економіки  повідомив керівник Центру економіки охорони здоров’я КШЕ, заступник міністра охорони здоров’я України у 2016-2019 роках Павло Ковтонюк, передає "Еспресо.Захід".

"Дифтерія та правець не є надто вірулентними, тобто не поширюються так швидко як COVID-19 чи кір. Крім того, від людини до людини дифтерія поширюється не так легко, а правець – узагалі не поширюється. Тому створити колективний імунітет від цих хвороб неможливо. Попередити захворювання і уникнути небезпечних ускладнень можна за допомогою вакцинації. Якщо ж людина вже захворіла – потрібно ввести сироватку. Очікуються, що наступного року в Україну надійде необхідний мінімум протиправцевих сироваток. А от що стосується протидифтерійних (з огляду на їх дефіцит на глобальному ринку) – у 2021 році їх може забракнути", – пояснив експерт. А без сироваток ці хвороби мають набагато важчий перебіг і вищий показник летальності.

"Вакцинація від кору порівняно з попереднім роком знизилася більш як на чверть. Це – тривожний "дзвіночок" для нашого уряду, бо кір дуже швидко поширюється (набагато швидше, ніж COVID-19)", – зазначив Павло Ковтонюк.

За інформацією, оприлюдненою міністром охорони здоров'я Максимом Степановим на одному із брифінгів, рівень імунізації населення України знизився від 3% до 27% (залежно від регіону). Львівщина стала одним із лідерів цього антирейтингу.   

"Найменше щеплень було виконано, коли діяв жорсткий карантин. Цей розрив досі не можемо скоротити, – повідомила у коментарі "Еспресо.Захід" лікарка-епідеміолог Львівського обласного центру громадського здоров'я Наталія Гончар. – За станом на сьогодні всі вакцини, що входять у Календар профілактичних щеплень, є у наявності. Можна зробити щеплення дитині від гепатиту В, кору, паротиту і краснухи, дифтерії і правця, кашлюку, поліомієліту і ХІБ-інфекції. Дорослим – від дифтерії і правця (ревакцинація, нагадаю, проводиться кожні 10 років). Звісно, якби звернулися всі, цих вакцин би не вистачило, але ми розуміємо, що цього не буде. Особливо зараз, коли у людей є певний страх йти у поліклініку, де можуть бути хворі з COVID-19. Але боятися не варто. Зателефонуйте до свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра і оберіть зручну дату візиту. Потоки хворих лікарі стараються розмежувати, щоб "ковідні" пацієнти та хворі з іншими респіраторними захворюваннями не перетиналися зі здоровими (особливо коли йдеться про дітей). Тим більше, що черг у поліклініках немає. Захворюваність на грип і ГРВІ стрімко не зростає, а більшість українців зайняті активним приготуванням до новорічно-різдвяних свят.

За інформацією, наданою Наталією Гончар, цьогоріч на Львівщині був зафіксований лише один випадок правця. Перебіг захворювання у дитини був середньо-легким, бо вона була щеплена. Випадків дифтерії в області за 11 місяців зареєстровано не було.     

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал