Скандальний львівський урбаніст Юліан Чаплінський може очолити Спілку архітекторів України

Вибори відбудуться 23 грудня, на цю посаду претендують двоє кандидатів.

Про це "Еспресо.Захід" розповів голова Львівської обласної спілки архітекторів Богдан Гой.

Він підтвердив, що Юліан Чаплінський є одним з двох кандидатів у президенти Національної спілки архітекторів України. Його висунули Дніпропетровська і Хмельницька обласні організації. Чаплінський конкуруватиме з теперішнім віцепрезидентом спілки Олександром Чижевським. Вибори відбудуться вже 23 грудня.

"Львівська спілка не висувала свого кандидата в першу чергу через те, що не встигла до 20 листопада зібрати звітно-виборчу конференцію. У нас вона відбулась 27. А кого будемо підтримувати, визначимось наступного тижня. Чи буде це якась одностайна підтримка одного з кандидатів – не відомо. У нас велика організація і кожен має право на свою думку. Все залежатиме від програм кандидатів, від того, кого вони запропонують у свою команду, та від інших важливих речей. Вирішальним точно буде виступ кандидата й відповіді на запитання. Від Львівщини буде 7 делегатів, і вони, крім позиції нашого осередку, матимуть своє індивідуальне бачення, відповідно до якого й віддадуть свій голос",  – зазначив Богдан Гой.

Також він нагадав, що Юліан Чаплінський не є членом львівського осередку Спілки, принципово відмовившись від цього. 

"Він є членом Київської міської спілки архітекторів. Вступив у неї ще 2005 року, коли працював там. Перейшовши на роботу до Львова, згідно з Положенням Спілки, мав би вступити в нашу, але не зробив цього. Для нього це було принципово, хоча я декілька разів пропонував йому – він пояснював це тим, що хоче бути більш незалежним", – розповів Богдан Гой.

Та, попри певні розбіжності, Богдан Гой відзначає фаховість Юліана Чаплінського і вважає, що його обрання було б честю для Львова й місцевої школи архітекторів: "Мені було б приємно, якби Спілку очолив львів'янин. Тим паче, Юліан має й амбіції, і можливості, і досвід. Його бачення достатньо прогресивне, і він міг би вести нашу організацію вперед".

Також Богдан Гой зазначив, що Спілка архітекторів – це досить поважна і впливова структура. Основним її повноваженням є сертифікація архітектурної діяльності. Також, згідно з законом, вона може й позбавляти цього дозволу. Щоправда, ця процедура поки не прописана, але роботу над цим вже ведуть доволі активно. Крім цього, представники Спілки беруть участь у всіх архітектурних конкурсах і погоджують їхні рішення. Спілка також долучена до обрання всіх головних архітекторів, а також до розробки нормативної бази: ДБНів, проєктів, тощо.
Юліан Чаплінський народився 1982 року у Львові. Закінчив архітектуру в НУ "Львівська політехніка". З 2005-го працював у Києві. Спочатку архітектором у приватній фірмі "Ювіт", згодом став директором ПП "Архітектори Чаплінський Трофименко", а з 2011 року керував власною архітектурною фірмою CHAPLINSKYY & Associates.

У лютому 2015 року на запрошення мера став головним архітектором Львова.

У вересні 2019 року звільнився з ЛМР і пішов, разом з кількома найближчими соратниками Андрія Садового, працювати в команду Володимира Зеленського – був призначений заступником міністра розвитку громад та територій із питань євроінтеграції, звідки звільнений у лютому цього року.

Відтоді ніде не працює, а веде активну діяльність у соцмережах, ведучи власний канал про архітектуру на Youtubе під назвою CHAPLINSKY VLOG.

Основні його проєкти: Центр імені Митрополита Андрея Шептицького, офіс компанії SoftServe на вулиці Садовій у Львові.

На період перебування Юліана Чаплінського на посаді головного архітектора Львова припадає будівельний бум у місті, тож саме з його іменем пов’язані скандали з масштабною та хаотичною забудовою. А також – із численними порушеннями генерального плану, зонування, законодавства та будівельних норм з боку як забудовників, так і Львівської міської ради.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал