"Завершивши реформу поліції, можна було б скоротити видатки бюджету на 15-20 мільярдів", – Ростислав Слав’юк

Львівський економіст вважає, аби звести кінці з кінцями у державних фінансах уже навесні можуть призначити нового прем’єра.

Державна скарбниця у наступному році отримає менші доходи, аніж передбачені у законі про бюджет-2021, який Верховна рада ухвалила 15 грудня. Відтак наступний рік для України буде роком запозичень: уряд випускатиме облігації, а також доведеться шукати кредити за кордоном. Про це заявив "Еспресо.Захід" кандидат економічних наук Ростислав Слав’юк.

"У бюджеті на наступний рік скоротили фінансування освіти та низки інших програм. Гадаю, впродовж року фінансування доведеться ще більше скорочувати. Мені здається, буде спроба поміняти прем’єр-міністра. Можливо, уже навесні буде спроба привести когось радикальнішого, хто спробує шукати інвестиції, які б дали додаткові надходження до бюджету", – каже Ростислав Слав’юк. 

Він також додає, що з іншого боку, у цьому бюджеті є певні статті видатків, які можна було б скоротити, і ніхто б і не помітив.

"У нас недореформована поліція. Завершивши реформу поліції, можна було б скоротити витрати на 15-20 мільярдів гривень. Сьогодні у поліції є старий генералітет. Ця стара верхівка забирає 10% усіх витрат, які передбачені на поліцію. Чи це ефективно? Чи борються генерали зі злочинністю? Ні. Як на мене, фінансування силових та правоохоронних структур, окрім армії, можна було б скоротити", – зауважує економіст. 

Ще приблизно два мільярди гривень можна було б зекономити ліквідувавши суди, які не виконують свою функцію, вважає Ростислав Слав’юк. Серед них і горезвісний Печерський суд. 

"Навіть Зеленський заявляв, що цей суд мав би бути ліквідований. Але цього не роблять. І на усі ці установи знову закладають гроші на 2021 рік", – каже Ростислав Слав’юк.  

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.