"Акциз з пального залишиться громадам. Це загалом 7,5 млрд грн", – Галина Васильченко

Зате Фонд регіонального розвитку зменшили майже наполовину.

Верховна Рада ухвалила в цілому зміни до Бюджетного кодексу. Законопроєкт прийняли з низкою поправок, одна з яких стосується акцизного податку на пальне. Депутати підтримали поправку народної депутатки від "Голосу" Галини Васильченко і залишили надходження від акцизу з продажу пального громадам, передає "Еспресо.Захід". 

"Цей податок важливий для всіх громад, на території яких є заправки. Йдеться про 13,44% акцизу з продажу пального, який і далі буде зараховуватись у бюджети громад. Загалом йдеться про 7,5 мільярда гривень, які залишаються у бюджетах громад, – розповіла "Еспресо.Захід" Галина Васильченко. – Зважаючи на те, наскільки поурізали фінансування надходжень до місцевих бюджетів, це дуже важливий пункт, який дасть можливість громадам розвиватись". 

За словами депутатки, те, що у бюджетах наступного року громади матимуть у своєму розпорядженні менше коштів,  пов’язане не лише з падінням економіки, а й з перерозподілом різних статей бюджету.  

"Між першим та другим читанням на 4,9 млрд урізали видатки на Державний фонд регіонального розвитку. Залишили лише чотири мільярди. На ці кошти можна буде реалізувати лише ті проєкти, які уже розпочаті цього року, але нічого нового розпочати не вдасться. Ще два мільярди гривень забрати з субвенції на органи місцевого самоврядування, – каже Галина Васильченко. – Насправді це свідчення безвідповідальності центральної влади.  25 жовтня відбулись вибори. По усій території створили територіальні громади. Виходить, що повноваження їм надали, але ресурсів для того, аби виконувати ці повноваження, місцевим громадам надавати не хочуть. Тому те, що депутати підтримали мою поправку і залишили акциз з продажу пального, дасть можливість громадам хоч якось виживати і працювати".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.