10 років "Slavik’s Fashion": історія наймоднішого у світі безхатька зі Львова

Минуло 10 років з моменту, як фотограф Юрко Дячишин почав проєкт "Slavik’s Fashion".

"Slavik’s Fashion" (Мода Славіка) – це дітище відомого львівського фотографа Юрка Дячишина і є циклом фотографій, які демонструють незвичайну колекцію вуличної моди дивака Славіка, наймоднішого бездомного в світі. 

Понад 100 портретів були зроблені під час випадкових зустрічей фотографа та безхатька на вулицях Львова в 2011-2013 рр. У кінці 2014 та початку 2015 років проєкт "Slavik’s Fashion" став справжнім хітом інтернету, зібравши тисячі публікацій у світових ЗМІ. Чи не кожне велике видання світу писало про Славіка, а в соцмережах пости з ним і досі набирають безліч лайків та коментарів. 

На персональному сайті Юрка Дячишина можна знайти інформацію про те, хто такий Славік і чому він особливий безхатько.

"Славіку 55 років, він бездомний божевільний волоцюга, циган, та зовсім не звичний, бо веде особливий спосіб життя, непритаманний для безхатька – Славік не тягається з купою сумок, не порпається по смітниках, не спілкується з іншими бездомними, а цигани взагалі його відреклися. Славік майже ніколи не вдягається в той самий одяг, для безхатька це дуже дивно (і очевидно складно). Крім щоденної зміни одягу (інколи, двічі на день), Славік регулярно міняє зачіски, бороди, голиться під пахвами. Як це можливо для бездомного? У нього є схованка, про яку ніхто не знає, він береже таємницю свого житла. Славік, постійно тиняється вулицями, вибірково і ненав’язливо може просити милостиню. Регулярно п’є алкоголь, переважно пиво, але не є алкоголіком. На початку 2013 року Славік зник з вулиць Львова. Станом на сьогодні про його долю нічого не відомо", – йдеться на сайті.

Минуло вже 10 років з моменту, як Юрко Дячишин почав проєкт "Slavik’s Fashion", про наймоднішого бездомного в світі. Про це фотограф повідомив у Facebook.

"Ця історія багатьом відома, а хтось, можливо, вже забув, також за цей час підросло нове покоління, яке нічого про це не знає, а тільки чуло "легенди", тому потрібно ще раз всім нагадати. Коли в 2014-2015 роках був пік відомості проєкту, я мав інший (поганий) настрій і не "скористався" із "можливостей" та пустив все на самоплин. Проєкт “Slavik’s Fashion” – це історія не тільки про моду чи стиль, “Slavik’s Fashion” – це історія також про те, що кожен може змінюватися незалежно від життєвих обставин! Це історія про перемогу", – написав Дячишин. 

У коментарі "Еспресо.Захід" Юрко Дячишин зазначив, що "Slavik’s Fashion" – це складний артпроєкт, це історія не тільки про моду й стиль, але й про сильну життєву філософію.

"Я маю своє особисте ставлення до бездомних, але мої рефлексії, як художника, то це зовсім інше. Адже художник має абстрагуватися від особистого, заради чогось більшого. Стиль життя Славіка – це його основа. Славік бездомний і можна лише уявити, наскільки йому було важко та складно робити те, що він робив, і яка мала бути сильна філософія (якщо це так можна назвати), щоб цим займатися. Славік – це феномен і унікальний випадок на цілий світ (без перебільшень!) Я лише зараз починаю складати всі свої думки та фотографії докупи і детальніше описувати й показувати феномен Славіка", – сказав Дячишин.

Фотограф запрошує всіх зацікавлених підписуватися на новостворені Facebook та Instagram сторінки про Славіка, де він буде регулярно викладати фото, публікації, анонси та різні історії пов’язані з проєктом "Slavik’s Fashion". 

Фото: Юрко Дячишин / "Slavik’s Fashion"

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.