На початку пандемії лікарні Львівщини були готові лише на 10%, – Андрій Васько

Деякі лікарні області були готові лише на декілька відсотків із настанням пандемії коронавірусу.

Про це повідомив "Еспресо.Захід" колишній в.о. директора департаменту охорони здоров’я Львівщини Андрій Васько, який обіймав цю посаду з грудня 2019 року до середини квітня 2020-го.

"Фактично, це був військовий час. Рішення не приймали одноосібно, але було обмежене коло людей, близько 10 осіб, які ухвалювали рішення за всю область. А інших уже просто доводили до відома. Була пряма комунікаціями з правоохоронними органами, зі структурами МВС та ДСНС, тотальна комунікація по вертикалі. Бо коли не могли відчинити двері люди в білому халаті, то відчиняли люди в погонах. Ми збирали найбільших постачальників медикаментів і казали: ось вам необхідний перелік медикаментів, які мають бути у вас на складі для нашої області. Якщо цього не буде, то на момент надзвичайного стану ми змушені будемо відкривати ваші склади, описувати все, що там є, і використовуватимемо за необхідності. Ми готувалися до найгіршого. Тому те, що був введений жорсткий карантин, дало нам час на підготовку системи", – сказав Андрій Васько.

За його словами, на момент настання пандемії була велика проблема з розбалансованістю медичної галузі. Зокрема, у Львівській області кожна лікарня була в середньому готова на 10%, а деякі – лише на кілька відсотків.

"Для прикладу, щодо кисневих систем, то в нас ніколи не використовували стільки кисню, як зараз. У десять разів зросли потреби споживання кисню в лікарнях. "Ковідівські" лікарні обирали за чіткою логікою і підготували їх уже на всі сто відсотків. Ми обирали "ковідівськими" ті заклади, які були частково законсервованими, мало задіяними, і розконсервовували їх. Багато хто з персоналу таких лікарень був шоковані від тієї кількості роботи, яку довелося виконувати, бо звикли до свого "консервованого" стану. Дехто з них звільнявся, потім назад працевлаштувався. Але система працювала. Тому, по суті, ми впоралися із завданням – стабілізували медичну систему і прийняли перший удар, враховуючи той стан справ, час і можливості", – додав Андрій Васько.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал