Героїня двох народів: у Львові презентували виставку про Анну Валентинович

У Львові презентували тематичну виставку, присвячену народженій в Україні легенді польської опозиції комуністичних часів, співзасновниці профспілкового руху "Солідарність" Анні Валентинович та 39-річчю запровадження воєнного стану в Польщі.

Про це повідомляє пресслужба ЛОДА, передає "Еспресо.Захід".

"Ми пишаємося тим, що провідні ролі у цій боротьбі відіграли такі видатні вихідці з України, як Яцек Куронь та Анна Валентинович. Ця героїчна жінка не злякалася ні праці в підпіллі, ні ув’язнення, ані Ярузельського і його хунти. Всю себе вона віддала боротьбі за вільну демократичну Польську державу. Сьогодні маємо нагоду вшанувати ім’я Анни Валентинович тут, в Україні, звідки вона походила і про яку ніколи не забувала", - зазначив керівник департаменту міжнародної технічної допомоги та міжнародного співробітництва Львівської ОДА Роман Шепеляк.

На виставці "Героїня двох народів" презентували біографію Анни Валентинович, її кар’єрний шлях та стійку позицію. Частину стендів виставки присвятили "Солідарності" та стану справ у незалежній Польщі.

Анна Валентинович народилася в українській родині на Рівненщині, а згодом, уже як польська громадянка, стала однією з очільниць руху, що призвів до падіння комунізму в Польщі та став важливою віхою здобуття незалежності Польщі.

Анна Валентинович загинула в 2010 році у смоленській авіакатастрофі разом з президентом Лехом Качинським. Їй було 80 років.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал