"Захід-Схід разом": у Львові відкрилася виставка, присвячена пам’яті Олега Микити

Експозиція під такою назвою стала останнім проєктом, який готував багаторічний голова львівського відділення Спілки художників України, а його друзі втілили його і присвятили колезі.

Про це повідомляє пресслужба Львівського палацу мистецтв, інформує "Еспресо.Захід".

"Ще за життя покійний Олег Теодорович Микита мріяв, аби відкрити виставку "Схід та Захід разом". Цьому творчому задуму судилося здійснитися уже після його смерті", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляє видання "Фотографії старого Львова", концепція мистецького проєкту "Захід-Схід разом" мала на меті в одній експозиції об’єднати художні твори митців західних та східних регіонів України. Виставку Олег Микита планував показати у Маріуполі, а згодом по всій країні. Проте не судилось… Раптова смерть завадила йому реалізувати свою мрію.

Та львівські художники вирішили таки втілити проєкт та присвятити мистецьку виставку художників Заходу та Сходу пам’яті Олега Микити, невтомного діяча мистецтва та багатолітнього голови правління Львівської Спілки художників. Проте експозиція спочатку буде експонуватися у Львові, а вже згодом, помандрує в інші міста.

"Мистецтво – складова нашої культури та державності. Такими виставками ми укріплюємо культурний фундамент нації, показуємо, що українці – це єдиний народ. Олег Микита відійшов у кращий світ, але його ідея – показати, що митці заходу і сходу України разом – здійснилася", - розповів член Маріупольської спілки художників, співорганізатор виставки Валерій Юричковський.

Фото: пресслужба Львівського палацу мистецтв

Його доповнив головний художник Львівського Палацу Мистецтв, член Львівської спілки Орест Скоп:

"Коли зірки гаснуть, світло від них ще доходить до нас. Олег Теодорович Микита любив життя, людей, кохався в мистецтві. Його Велика Справа продовжує жити і дарувати радість, а це надзвичайно важливо".

Виставка реалізовується за підтримки Українського культурного фонду та експонуватиметься впродовж місяця у Львівському палаці мистецтв. До експозицію ввійдуть живописні роботи 46 українських митців на найрізноманітнішу тематику. Серед інших, це твори народних художників України Віктора Пономарьова, Миколи Андрущенка, Віктора Москалюка, Сергія Міхновського та багатьох інших. Заплановано також видання повноколірного каталога виставки. Після експонування у Львові, виставку повезуть до Маріуполя.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.