Львівські хірурги вперше видалили псевдокісту пішлункової у дитини без розрізів

10-річний Ромчик з Львівщини катався на велосипеді, впав і вдарився животиком об руль. У дитини виникла підозра на розрив підшлункової залози.

Дитину доставили з району Львівської області до "Охматдиту". Тут лікарі призначили лікування і згодом дитину виписали з покращенням додому. Але з часом у хлопчика почала формуватися псевдокіста підшлункової. Коли утворення почало збільшуватися у розмірах, лікарі вирішили оперувати дитину, передає "Еспресо.Захід".

Оскільки такі травми і патології рідкісні для дітей, бригада хірургів "Охматдиту" звернулася до колег з Львівської обласної клінічної лікарні, які мають найбільший досвід  у видаленні таких новоутворів. Після консиліуму медики наважилися на новий сучасний спосіб - дренування псевдокісти підшлункової залози методом фіброгастроскопії.

"Ми видали кісту з підшлункової без жодного розрізу! Відкрита хірургія - не дуже гарне рішення для дитини, дренажі, встановлені через традиційний розріз живота скальпелем, дають зазвичай нориці пізніше. Це неприємне втручання і для дорослих, і для дітей. Тому ми провели найменш травматичний і найефективніший спосіб лікування таких кіст. Дренування псевдокісти підшлункової фіброгастроскопрм - це коли через шлунок робиться отвір у кісті і через 2 дренажні трубки кіста спорожняється під контролем УЗД, а її оболонка розпадається", - розповів "Еспресо. Захід" Богдан Мальований, заступник головного лікаря "Охматдиту"  з хірургічної роботи.

До команди порятунку хлопчика увійшли дитячий хірург Богдан Мальований ("Охматдит") і дорослий хірург-ендоскопіст Назар Була (ЛОКЛ), анестезіологічний супровід - Тарас Савка (ЛОКЛ).

Операція відбулася 2 тижні тому, а вже тепер лікарі констатують перші добрі результати після операції. Через 10 днів вони підтвердилися - на контрольному УЗД лікарі не побачили ознак кісти, також показники амілази у крові теж нормалізувалися. Загалом дитина добре почувається.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал