Комітет рекомендував Раді обмежити використання пластикових пакетів

Комітет Верховної ради з питань екологічної політики та природокористування рекомендував парламенту ухвалити в цілому законопроєкт про обмеження обігу пластикових пакетів на території України для запобігання забрудненню довкілля.

Про це повідомляється на Telegram-каналі Верховної ради, передає "Еспресо.Захід". 

Закон має врегулювати обіг пластикових пакетів та стимулювати розвиток виробництва їхніх біорозкладних аналогів.

Мета проєкту – визначення правових та організаційних засад обігу пластикових пакетів, упорядкування відносин, що виникають під час розповсюдження пластикових пакетів на території України, а також стимулювання розвитку виробництва біорозкладних пластикових пакетів, що надасть можливість українським виробникам стати на шлях глобальних європейських та світових тенденцій.

Проєкт закону передбачає заборону використання надлегких пластикових пакетів, легких пластикових пакетів до 50 мікрометрів завтовшки, а також оксорозкладних та оксобіорозкладних пластикових пакетів. Також у разі ухвалення закон зобов’яже виробників маркувати біорозкладні пакети на відповідність стандартам ДСТУ та заборонить схиляти споживачів до купівлі пластикових пакетів.

Штрафи за поширення пластикових пакетів сягатимуть від 1,7 до 3,4 тисячі гривень, при повторному порушенні – від 3,4 тисячі до 8,5 тисячі гривень.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.