Депутати Львівської міськради оскаржать рішення виконкому й вимагатимуть його переобрання

Підставою для цього стане його сумнівна легітимність, оскільки виконком складається з секретаря колишньої ради, а не теперішньої, а також заступників міського голови минулої каденції, вже після його інавгурації на новий термін.

Про це в коментарі для "Еспресо.Захід" розповів депутат Львівської міської ради Любомир Мельничук.

"Ми чітко вважаємо, що цей виконком не має політичної легітимності. Зрозуміло, що в нас пандемія, соціальні негаразди, навантаження на економіку, перехідний етап влади, тому він може працювати. Але має розглядати лише нагальні проблеми, а не роздавати землю під забудову. Тому ми і звернулися до виконкому з вимогою не розглядати містобудівних питань. Але нас було почуто лише частково. Найгостріші питання знято з порядку денного, але чимало інших – проголосовано. Зокрема, надали дозвіл на будівництво компанії, яка заснована в офшорах", – зазначив політик.

Також він підтвердив позицію депутатів більшості: оскаржувати містобудівні рішення виконкому на черговому засідання сесії та вимагати розпуску старого виконавчого комітету і обрання нового.

"Тут є ще одне важливе питання: кворум виконкому забезпечує колишній секретар ради, який уже не обіймає свою посаду, тобто фактично входить у цей виконком незаконно. Яка легітимність того голосу? І вони схитрували й підписали його не як секретаря ради, а як фізичну особу пана Забарила.

Додаткову сумнівну легітимність виконкому додає й те, що у ньому представлені заступники міського голови попередньої каденції, яка вже перестала існувати", – додав Любомир Мельничук.

Свою позицію, щодо рішень виконкому також озвучила фракція "Європейська Солідарність" у Львівській міській раді. Вони нагадали, що буде проведено ревізію всіх рішень виконкомів, які відбулися після виборів. І ті, що стосувалися видачі містобудівних умов для нових забудов, будуть оскаржені.

"Є сумнівною легітимність усіх п’яти засідань виконавчого комітету Львівської міської ради. На жодному з них не головував його голова, мер Львова Андрій Садовий, який, здається, уникає відповідальності від прийняття рішень і перекладає її на свої підлеглих. Наявний склад виконкому обирав та затверджував ще старий склад депутатів Львівської міської ради. В засіданні 11 грудня брав участь старий секретар міської ради, який уже втратив повноваження", – йдеться в заяві фракції.

Нагадаємо, сьогодні, 11 грудня, відбувся виконком Львівської міської ради. На ньому розглянули більш ніж 40 питань. Проте члени виконкому не наважилися винести на голосування пункти, навколо яких уже понад два тижні триває гаряча дискусія.

Йдеться про видачу містобудівних документів на забудову 2,6 гектара на вулиці Щурата та зведення ще одного будинку на місці заводу "Кінескоп" на вулиці Героїв УПА. Їх просто не розглядали, хоча ще вчора вони були в порядку денному сьогоднішнього засідання.

Відзначимо, що це вже п’яте засідання виконавчого комітету з часу проведення виборів і вже від першого, 27 листопада, в них йшлося про видачу нових містобудівних документів. Ці наміри відразу стали публічними і завдяки втручанню депутатів, медіа та громадськості не були реалізовані.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал