Через пандемію науковці фіксують скорочення глобальних викидів вуглекислого газу

Група науковців, об’єднаних міжнародним проєктом Global Carbon Project, заявила, що глобальні викиди вуглекислого газу (CO2) 2020 року знизилися на 7% порівняно з 2019-м через обмеження під час пандемії COVID-19.

Про це повідомляє Радіо "Свобода", передає "Еспресо.Захід".

В опублікованому 11 грудня дослідженні цьогорічні світові викиди в повітря оцінюють на рівні 34-х мільярдів метричних тонн парникових газів. Зниження викидів вуглекислого газу становило 12% у США й 11% в Європейському Союзі. Водночас у Китаї, який зміг перезавантажити свою економіку після першої хвилі вірусу на початку року, викили скоротилися лише на 1,7%.

Учені кажуть, що загальне зниження викидів у всьому світі пов’язане переважно з тим, що люди залишаються вдома й менше подорожують автомобілями та літаками.

До пандемії рівень викидів зростав повільніше, ніж у попередні роки, кажуть дослідники, але, як очікується, викиди CO2 знову зростуть, щойно пандемія закінчиться.

Науковці покладають сподівання на те, що США і країни Європи все ж скоротять викиди парникових газів з допомогою проєктів відновлення економіки з використанням зеленої енергетики.

Відповідно до Паризької кліматичної угоди 2015 року, країни погодилися скоротити викиди, щоб обмежити зростання глобальної температури до 1,5 градуса за Цельсієм порівняно з доіндустріальною епохою. Це, за словами науковців, могло б запобігти найгіршим наслідкам зміни клімату.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал