У Венеційській комісії надали висновки щодо перевірки декларацій суддів

Зокрема, в комісії зазначили, що перевірка майнових декларацій суддів є поширеною міжнародною практикою та має врегульовуватися національним законодавством.

Про це повідомляє "Укрінформ" з посиланням на відповідь Венеційської комісії на терміновий запит президента України Володимира Зеленського щодо повноважень антикорупційних органів, яку видання має у своєму розпорядженні.

"Відтак створювати чи ні спеціальний правовий механізм перевірки декларацій суддів – це не приписується міжнародними стандартами. І попередня модель (в Україні, – ред.), коли декларації суддів та інших державних службовців перевірялися одним органом (НАЗК – ред.), є широко поширеною у регіоні. Це означає, що вибір найбільш відповідного варіанта лежить за національним законодавством", – заявили у Венеційській комісії.

Члени Комісії додали, що Конституція України не вказує, який орган має перевіряти декларації держслужбовців.

Стосовно того, що КСУ у своєму рішенні від 27 жовтня 2020 року вважає, начебто перевірка декларацій суддів здійснює на них тиск, у Венеційській комісії зауважили: "Цей аргумент, однак, не веде до необхідності припинення нині існуючого механізму перевірки декларацій, але, натомість, вказує на необхідність забезпечення відповідних гарантій проти зловживань".

Серед можливих шляхів реформування механізму перевірки фінансових декларацій суддів у Венеціанській комісії назвали варіант наділити такими повноваженнями Вищу кваліфікаційну комісії суддів (ВККС).

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал