"Зеленський так і не зрозумів, що причиною війни є намагання Путіна відновити Радянський Союз", – Сергій Таран

Україна в часи президента Зеленського змінила свою риторику на зовнішній арені.

Про це у прямому ефірі програми "Головне" телеканалу "Еспресо" заявив політолог, директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран.

"Коли ми говоримо про останній рік, чи часто чуємо, що нічого не змінилося – все залишилось так як є. Але, на жаль, це не зовсім так, ситуація стала набагато гіршою", – сказав він.

"Подивіться, яка була риторика української сторони до того часу, як Зеленський став президентом. У часи п'ятого президента Порошенка головна теза всіх наших представників на всіх міжнародних зустрічах була одна – Росія не виконує Мінські домовленості, Росія провалює свої зобов'язання, проти Росії потрібно вводити санкції. Захід в результаті виносив свій вердикт – так, Росія не виконує свою частину домовленостей, вона має забрати свої війська геть, вона – винуватець цього конфлікту", – розповів політолог.

Він наголосив, що зараз позиція української сторони є іншою.

"На будь-яких міжнародних зустрічах представники України кажуть, що Україна має зробити. Наші представники, представники Зеленського, говорять, що Україна повинна готова вибори на окупованих територіях, Україна готова взяти на себе зобов'язання і подумати про амністію, Україна готова відводити війська. Ви пам'ятаєте, як Зеленський лише заради того, щоб зустрітися з Путіним і подивитися йому в очі, погодився відвести свої війська. І так кожного разу, коли українські представники говорять, вони говорять про те, що Україна має щось зробити", – наголосив політолог.

"І це той підтекст, через який Росія нам тепер виставляє умови. А Захід за цим просто спостерігає і, напевне, там роблять простий висновок, якщо Україна постійно говорить про свої зобов'язання, то можливо і російсько-українську війну можна розв'язати за рахунок українських інтересів? Вони ж готові поступатися і виконувати якісь умови", – додав Сергій Таран.

"У владі так і не зрозуміли, що причина російсько-української війни зовсім не в Україні. Причина – в намаганні Путіна відновити Радянський Союз", – підсумував він.

Усі попередні випуски програми "Головне" можна переглянути тут

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.