"Лікарі давали 1% на одужання". Історія пацієнта з Львівщини, який поборов коронавірус

Із Львівського центру легеневого здоров'я після одужання виписали 73-річного чоловіка, який мав важку форму коронавірусу та супутні захворювання.

Відео про історію одужання пацієнта із Сокальщини опублікували на Facebook-сторінці медичної установи, пише Суспільне.

Чоловік потрапив до 4 пульмонологічного відділення 4 листопада у важкому стані. До того часу Богдана Пелеха чотири дні лікували у Сокальській районній лікарні. Через важкий стан пацієнта переправили до Львова посеред ночі.

"Лікарі давали мені лише 1% на одужання, тому що у мене було більше 80% ураження легень. У мене проблеми із підшлунковою, маю цукор та був мікроінсульт. Але зі мною була дочка. Вона сказала, якщо є процент, то є шанс", — розповів про початок лікування Богдан Пелех.

Завідувачка 4 пульмонологічного відділення Наталія Багрило пригадує, для пацієнта уже був неефективний кисневий концентратор. Тому його підключили до стаціонарного кисню.

"Було практично тотальне ураження легень, як я пригадую цей знимок. Ми підготували централізовану подачу кисню, тобто використовувалась маска потужної концентрації кисню. Стан пацієнта довго залишався важким. У нього було багато супутніх патологій, які загострилися під час захворювання на коронавірус", — зазначила лікарка Наталія Багрило.

Чоловіка виписали з лікарні через місяць, 4 грудня. Він подякував усім лікарям та своїй сім'ї. І попросив бути обережними, особливо, тим людям, які мають супутні захворювання.

"Коронавірус — складна хвороба. Вона знаходить найпотаємніші слабкості у людини. Люди, які мають патології — чи то діабет, захворювання серця, нирок і т.д. мають бути надзвичайно обережними", — розповів Богдан Пелех.

Зараз у відділенні, де лікувався 73-річний Богдан Пелех, 22 пацієнти. З них половина у важкому стані, розповідає завідувачка 4 пульмонологічного відділення Наталія Багрило. За її словами, хворіють і молоді люди.

"Причиною може бути в одному випадку низький імунітет, а в іншому (у молодих і здорових людей, які займаються спортом) — гіпервиражена реакція імунної системи, якщо говорити просто, то імунна система знищує клітини власного організму", — додала лікарка Наталія Багрило.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал