2020-го Україна придбала у США озброєння на понад півмільярда доларів

Це є найвищим показником за всю історію.

Про це повідомляє "Міліарний портал" з посиланням на доповідь Агентства з оборонного співробітництва і безпеки США.

Як зазначено в доповіді Агентства, у 2020-му фіскальному році військові продажі зі Сполучених Штатів до України становили 510 мільйонів доларів, що є найвищим показником за всю історію. Водночас у звіті не вказано, яке саме озброєння придбала країна для потреб національних військових формувань.

Згідно з документом, 2019 року Україна отримала американське військове обладнання на суму 272,4 мільйона доларів. Роком раніше – на 250,7 мільйона доларів, а 2017 року – на 207,7 мільйона доларів.

Частину цього озброєння придбано за кошти державного бюджету Сполучених Штатів у рамках матеріально-технічної допомоги. Так, лише радіостанцій із 2014 року передано Україні на суму 300 млн доларів.

17 червня Державний департамент США погодив запит Україні на продаж, за програмою Foreign Military Sale (FMS), 16 сучасних патрульних катерів Mark VI і пов’язаного з ними озброєння, загальною орієнтовною вартістю 600 мільйонів доларів. Шість патрульних катерів Україна отримає безоплатно в рамках безпекової допомоги США. Ще десять катерів зможе придбати за кошти оборонного бюджету.

Також у рамках матеріально-технічної допомоги Україні США мають побудувати низку об’єктів для українського флоту – збудувати новий пірс на базі ВМС в Очакові та казарму для морських піхотинців у Миколаєві, а також низку інших об’єктів для Збройних сил і Національної гвардії України.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал