У Львові вибрали найкращий проєкт, який будуватимуть на території Янівського цвинтаря

Журі обрало переможців Всеукраїнського відкритого архітектурного конкурсу на найкращу проєктну пропозицію церемоніальної будівлі на території Янівського цвинтаря.

Про це інформує Львівська міська рада, передає "Еспресо.Захід".

Розробили комплекс, який має забезпечити потребу прощання із померлими для різних релігій та конфесій, архітектори з Хмельницька Віктор Голубєв, Дмитро Райфшнайдер та Андрія Шебалдов. Вони випускники Львівської політехніки.

Як зазначає головний архітектор Львова Антон Коломєйцев, переможці професійно підійшли до проєктного завдання та запропонували найкраще вирішення, що є синтезом образної та функціональної складових об'єкту, який обслуговуватиме процеси поховань, як на Янівському, так і на інших кладовищах Львова.

У коментарі для "Еспресо.Захід" архітектор Віктор Голубєв розповідає, що робота над проєктом тривала близько місяця: "Ми дізнались конкурс за два тижні до початку. Майже у кожного з нас є досвід з проєктування сакральних споруд. Можу сказати, що це пристрасть для мене".

Віктор Голубєв каже, що комплекс складатиметься з двох будівель, які вже існують, та будинку трауру: "На початку ми вирішили проаналізувати все згідно з державними будівельними нормами щодо проєктування такого типу будівель. Розробили функціональний мінімум, а також проаналізували, які функції можна створити на кладовищі, щоб зайняти цегляні будівлі. Комплекс має площу приблизно 250 м². Ми не можемо передбачити вартість, бо не складали кошторис. Проте розробляли проєкт, який можна буде реалізувати в сучасній економічній ситуації. Конструкція будівлі і облицювальні матеріали передбачали взяти найдешевші. Тобто весь концепт стоїть на тезі, що ми хочемо досягнути найбільш виразної пластики і просторової якості завдяки найпростішій формі. Щодо швидкості будівництва та планів на подальшу реалізацію мені наразі невідомо".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал