"Нові покарання за брехню в деклараціях є лояльними, як і попередній закон", – Іванна Смачило

У новій версії немає ні обмеження волі, ні позбавлення волі.

Про це у прямому ефірі програми "Головне" телеканалу "Еспресо" заявила ексзаступниця міністра юстиції України Іванна Смачило.

"Це лояльні санкції, але попередній закон також був лояльним. Відповідальність розпочиналася, тільки якщо сума вартості майна чи активів перевищувала 250 прожиткових мінімумів, на сьогодні це біля 0,5 млн грн. У теперішньому законі така відповідальність настає, якщо ця сума становить 1 млн грн, тобто 500 прожиткових мінімумів", – сказала вона.  

"Якщо порівняти санкції, то в старій версії цієї статті передбачалось покарання – штраф, громадські роботи або до 2 років позбавлення волі. Це не так багато. З практики, якщо є стаття, за якою передбачено покарання до 2 років, суди дуже рідко застосовували цю санкцію, зазвичай обмежувалися штрафами та громадськими роботами. У новій версії вже нема ні обмеження волі, ні позбавлення волі", – додала ексзаступниця міністра.

Водночас вона наголосила, що навмисне невнесення майна в декларацію з точки зору закону не означає, що воно було незаконно набутим.

"Якщо навіть буде вирок суду і буде встановлено, що людина, яка зобов'язана декларувати своє майно та свої доходи, навмисне внесла недостовірні відомості, це не означатиме, що це майно є незаконно набутим. Тому що для цього існує інша стаття – про незаконне збагачення", – додала Іванна Смачило.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.