Генасамблея ООН ухвалила оновлену резолюцію щодо Криму

На 75-й сесії Генеральної Асамблеї ООН третій рік поспіль ухвалили резолюцію "Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та м. Севастополь, Україна, а також частин Чорного і Азовського морів".

Про це йдеться в заяві міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби на сайті МЗС, передає "Еспресо.Захід".

За ухвалення Резолюції проголосували представники 63 країн. Проти висловилися 17, а ще 62 утрималися, – повідомляють на сайті Генасамблеї ООН.

У резолюції засуджується російська тимчасова окупація Криму і відзначається, що така окупація становить загрозу міжнародній безпеці.

Також у документі підтверджується, що окупація є незаконною; що вона є порушенням міжнародного права; і що окуповані території мають бути невідкладно повернуті під контроль України.

Відзначено, що Росія перемістила на територію Криму озброєння, здатні нести ядерні заряди. Резолюція вимагає від Росії негайно припинити таку діяльність.

Цьогорічна резолюція (Генасамблея ООН ухвалює резолюцію щодо Криму вже третій рік поспіль) містить низку ключових елементів. Зокрема:

Представник України, який представив текст, заявив: окупуючи Крим і перетворивши його на потужний військовий форпост, Російська Федерація порушує міжнародне право та Статут ООН. А зростання військової присутності Москви на півострові становить загрозу миру та безпеці далеко за межами Чорноморського регіону.

Натомість представник Російської Федерації, пояснюючи свою позицію перед голосуванням, наголосив на політизованості проєкту. За його словами, третій рік Асамблея "відволікається на текст, висунутий Україною, хоча мешканці Криму вже вирішили його майбутнє на референдумі".

Тим часом Дмитро Кулеба зазначив, що цьогорічна резолюція – "новий елемент зростаючого правового тиску на Росію". І додав: "Відтепер Україна має в своєму юридичному арсеналі додатковий переконливий політико-правовий аргумент для просування деокупації Криму".

"Ухвалення резолюції свідчить про те, що мілітаризація Криму, яка здійснюється Російською Федерацією як державою-окупантом, залишається в центрі уваги міжнародного співтовариства, яке розглядає перетворення Криму на величезну військову базу як пряму загрозу безпеці і стабільності у регіоні", – зазначив міністр.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал