Відоме мистецьке подружжя підготувало "Музику для двох"

Концерт, що його самому не зіграти

Завтрашній концерт "Музика для двох" відомого мистецького подружжя Оксани Рапіти та Мирослава Драгана у Львівській національній філармонії ім. М. Скорика – доволі самобутній як явище у концертних афішах. Річ у тому, що йдеться про фортепіанний дует, тобто виконання камерних творів, написаних або для двох роялів (котрі стоять поруч) або для виконання у чотири руки, інформує "Еспресо.Захід".

За роз'ясненням експертки  Львівської філармонії, піаністки Марти Кузій, серед музикантів тільки піаністи від початку виховуються виключно як солісти. А відтак для соліста вийти на сцену і зіграти на рівних правах зі ще одним солістом – це виклик.  Утім знані музиканти Оксана Рапіта та Мирослав Драган камерну музику такого напрямку як фортепіанні дуети грають вже віддавна.

Як зізналася "Еспресо.Захід" Оксана Рапіта, щоби виконання фортепіанного дуету і справді було досконалим, музиканти мають дивитися в один бік, ставати єдиним цілим. Тільки тоді з'являються потрібні барви і потрібна динаміка.

"Фортепіанні дуети – передбачають дуже точну звукову атаку, – каже Оксана Рапіта, – максимальну злагодженість. Тому, якщо у взаєморозумінні щось кульгає, дует не вийде. Інша особливість такої музики – одному її зась заграти. І це насправді дуже приваблює та інтригує. Бо передбачає живий обмін думками, настроями, невербальними енергетичними смислами".

Варте уваги, що на завтрашню подію музиканти приготували своєрідну подорож музичними стилями, починаючи від Моцарта і завершуючи Скориком. Як акцентують самі, вибравши з кожного стилю найдосконаліші його клейноди. До речі, саме за концертні програму фортепіанного дуету свого часу вони були нагороджені обласною премією ім. С. Людкевича.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.