"Зроби фото з хусткою": сьогодні Всесвітній день української хустки

Сьогодні, 7 грудня, відзначають Всесвітній день української хустки. Це неофіційне свято, якому лише рік.

Про це повідомляє  "Еспресо.Захід".

Історія свята

Всесвітній день української хустки – це неофіційне свято, якому лише рік. Його започаткували різні громадські діячі, митці та українки з багатьох країн світу. Минулого року введення такого свята на державному рівні ініціювали вінницькі активісти, пише УНІАН.

Для популяризації Всесвітнього дня української хустки був запущений флешмоб – "Зроби фото з хусткою". Щоб долучитися до флешмобу, сотні жінок виклали світлини, де вони прикрасили себе красивими хустками й таким чином продемонстрували красу українок та глибину наших давніх традицій пов’язаних з цим предметом одягу.

Цього року також чимало українок долучилися до флешмобу і виставили у соцмережах свої світлини з хустками із хештегами:  #Берегине_моя_українська_хустко #УкраїнськаХустка.

 

 

"Сьогодні не часто можна побачити на сучасній жінці хустку. А дарма, адже хустка – це символ нашого народу, вона оберіг, що символізує любов та свободу, вірність традиціям і патріотизм", – написала одна з учасниць флешмобу Алла Овчар.

 

У грудні щодень свято. 7-го грудня відзначаємо самопроголошений і прекрасний Всесвітній День Української Хустки -...

Опубліковано Анжелікою Рудницькою Неділя, 6 грудня 2020 р.

 

"Дорогі українки! Приєднуйтеся до всесвітнього флешмобу в хустках – фото зі бабусями, мамами, доньками, онучками, праонучками, об’єднуючи родинною Хусткою наш жіночий Рід!", – написала відома співачка Анжеліка Рудницька.

Значення хустки

Фото: Юра Мартинович

Як можна дізнатися з Вікіпедії, жіноча хустка в Україні набула популярності у XVII–XIX століттях. З того часу хустка в українських сім’ях стала також важливим символом та оберегом. Раніше дівчата та жінки носили хустку впродовж усього року. При цьому хустка була обов’язковим головним убором заміжньої жінки. Також хустка була ознакою соціального стану жінки: молодь носила білі або яскраві хустки, старші жінки – темні, вдови – чорні. Вона також свідчила і про рівень достатку родини, адже заможні жінки покривали голову хустками із дорогих тканин, бідні – із дешевших. До того ж, хустку на свята пов'язували ошатніше, ніж у будні, і поєднували її з квітами.

Фото: Юра Мартинович

Широко використовувались хустки у весільному обряді. Під час сватання дівчина дарувала по хустці старостам і пов'язувала хлопцеві, якщо давала згоду на шлюб. Нареченому молода дарувала хусточку виткану та вишиту власноруч. На початку XX століття на цій хусточці подекуди в кутах були вишиті монограми нареченого у віночках. У деяких місцевостях обряд заручин називали "хустки" (у інших – "дання рушників", "брання рушників", "рушники"). Після "хусток" дівчина не могла відмовитись від весілля, тому що це був великий сором.

Фото: Юра Мартинович

Хустка продовжує залишатися популярним елементом і у сучасному вбранні. На багатьох українських модних показах можна побачити дизайнерські колекції з різноманітними хустинами.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал