Сьогодні відзначають День Збройних сил України

Свято з’явилось відповідно до постанови Верховної Ради України в 1993 році.

Саме 6 грудня 1991 року Верховна Рада України прийняла закон "Про Збройні Сили України", "Про оборону України", а 13-го грудня – Концепцію оборони і будівництва Збройних Сил України, які визначили основні принципи та напрями розбудови українського війська.

Україна успадкувала від СРСР одне з найпотужніших угруповань військ у Європі, оснащене ядерною зброєю та відносно сучасними зразками озброєння та військової техніки. Однак за 20 років незалежності вона втратила свою боєздатність та була майже знищена.

Відновлювати армію в Україні розпочали після переломних моментів в  2013-2014 років. Як повідомляє Укрінформ Наразі наша армія, відповідно рейтингу Global Firepower Index-2020, за своєю боєздатністю займає 27-те місце серед 136 країн світу.

До складу української армії входять всі роди військ, які представлені Повітряними і Військово-морськими силами України, а також Сухопутними військами. У структуру Сухопутних військ входить армійська авіація і аеромобільні війська, механізовані і танкові війська, ракетні війська і артилерія, високомобільні десантні війська і Війська протиповітряної оборони. У структуру Повітряних сил включені винищувальна і штурмова авіація, розвідувальна, транспортна і бомбардувальна авіація, зенітно-ракетні та радіотехнічні війська.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.