Театр імені Юрія Дрогобича "зняв маски" з нагоди ювілею

У Львівському академічному обласному музично-драматичному театрі імені Юрія Дрогобича з нагоди 80-річчя творчої діяльності відбувся ювілейний вечір "Ті, хто знімають маски".

Про це повідомили в пресслужбі Львівської облдержадміністрації, передає "Еспресо.Захід".

Глядачі, які прийшли на ювілейний вечір, дізналися історію театру. Вона розпочалася 1939 року з видання постанови Ради народних комісарів УРСР про створення в Дрогобичі обласного пересувного українського драматичного театру. Проте перший театральний сезон колектив розпочав у листопаді 1940 року виставою "Весілля в Малинівці".

Фото: facebook.com/Yaroslav.Gr

"А відтак на сцені розпочалося цікаве дійство. На неї у костюмах різних героїв вишли чи не всі актори. Вони поспішали почергово зайняти червоне крісло, що стояло під Променем слави. Сідаючи у нього, вони говорили про театр, свої зіграні ролі, пережиті емоції, мрії та надії", – розповів на своїй facebook-сторінці журналіст "Галицької зорі" Ярослав Грицик.

Колектив театру представив глядачам окремі сцени з вистав "Втеча від реальності", "Блазні", "Конотопська відьма", "Наталка Полтавка", "Тев’є-Тевель", "Здрастуйте, я ваша тітонька" й інших.

Фото: facebook.com/Yaroslav.Gr

Колектив театру отримав вітання від представників влади, друзів, колег і прихильників. Зокрема, працівникам театру вручили грамоти, подяки й подарунки від Львівської облдержадміністрації та обласної ради, Дрогобицької та Стрийської міських рад, Дрогобицької РДА та районної ради.

Фото: facebook.com/Yaroslav.Gr

"Цей рік видався непростим, та я щиро вірю, що в майбутньому ваша гастрольна географія лише розшириться. Сьогодні зі сцени театру ви продовжуєте доносити високе мистецтво до глядачів. Ви вражаєте їх своїм талантом та новими несподіваними творчими підходами. Переконаний, що за вашою натхненною працею стоїть високий професіоналізм. Та окрім високопрофесійних акторів, ваш театр – це ще й фахове керівництво та допоміжний персонал, праця яких часто недооцінена, але без якої функціонування театру неможливе", – зазначив заступник голови Львівської облдержадміністрації Іван Собко.

Довідково.

Драматичний театр у Дрогобичі був заснований після входження західноукраїнських земель до складу УРСР 1939 року. Першу трупу театру було укомплектовано з місцевих акторів-аматорів і випускників Київського театрального інституту і Дніпропетровського театрального училища.

Академічний статус театрові присвоїли на честь 70-ліття колективу та за здобутки на театральній ниві. Театр активно гастролює. З мистецтвом Дрогобицького театру знайомі глядачі багатьох міст України. Колектив побував також у містах Прибалтики, Білорусі, у США, словацьких містах Кошіце, Пряшів, Польщі. У репертуарі Львівського обласного академічного музично-драматичного театру імені Юрія Дрогобича — твори української та світової драматургійної класики, обробки фольклору, сучасні п'єси. Директор театру – заслужений діяч мистецтв України Микола Гнатенко.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.