Степанов розповів, коли Україна має отримати перші 8 млн доз вакцини від COVID-19

За словами міністра охорони здоров’я Максима Степанова, вакцинація проти COVID-19 в Україні розпочнеться вже в першому півріччі 2021 року

Про це йдеться на facebook- сторінці Міністерства охорони здоров'я України, передає "Еспресо.Захід".

Як зазначено в повідомленні, безкоштовно вакцинувати вразливі групи населення проти COVID-19 в Україні планують почати в кінці першого – на початку другого кварталу 2021 року. Про це Максим Степанов повідомив під час ток-шоу "Свобода слова".

"Завдяки приєднанню до глобальної ініціативи COVAX Україна невдовзі очікує на отримання близько 8 млн доз вакцин проти COVID-19. Цього тижня підписані технічні документи з альянсом GAVI щодо ініціативи COVAX. Вже в першому півріччі 2021 року, ми сподіваємося, що це буде кінець першого – початок другого кварталу, Україна отримає вакцину проти коронавірусної хвороби", – заявив очільник МОЗ.

Він уточнив, що в портфелі COVAX є вакцини фармакологічних компаній AstraZeneca, Moderna та Novavax. Але, крім цієї ініціативи, МОЗ веде додаткові перемовини з низкою компаній-виробників вакцини проти COVID-19.

"Один із критеріїв – вакцини мають бути прекваліфіковані ВООЗ, це елемент гарантії якості. Також уже прийняті зміни до законодавства, які дозволяють використовувати на території України вакцини, зареєстровані у США, Великобританії чи Європейському Союзі. Наразі ми перебуваємо на фінальній стадії укладання документів, і в недалекому майбутньому зможемо повідомити про перші поставки вакцини проти COVID-19 в Україну", – запевнив міністр охорони здоров’я.

Він зазначив, що першими отримають вакцину люди, які належать до категорії ризику, – медпрацівники, працівники освіти, а також люди віком понад 60 років та із супутніми захворюваннями.

"Разом – приблизно 20 млн громадян, яких, ми вважаємо, треба вакцинувати проти COVID-19 безкоштовно, тобто за кошти бюджету", – наголосив очільник МОЗ.

У бюджетному запиті МОЗ на охорону здоров'я було закладено 296 млрд грн. Водночас у проєкті держбюджету, поданому Кабміном до Верховної Ради, на охорону здоров'я передбачено 159 млрд грн. Зокрема, проєкт бюджету передбачає виділення на вакцинацію проти COVID-19 лише 2,6 млрд грн.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.