Науковець з Франківська виграв патент США за молекулу для покращення розумових здібностей

Франківський науковець Олег Лущак запатентував молекулу, яка допоможе боротися з хворобами, що викликають погіршення чи втрату пам’яті.

Про це повідомляє Івано-Франківська міська рада, передає "Еспресо.Захід". 

"Після довгих років праці та проведення великої кількості дослідів, науковець з Івано-Франківська, доцент кафедри природничих наук Прикарпатського університету - Олег Лущак, виграв патент США за розробку та дослідження молекул, що покращуватимуть розумові здібності(навчання та пам'ять). Цей винахід зможе допомогти подолати хвороби, які викликають погіршення чи втрату пам’яті", - йдеться в повідомленні. 

Науковець зазначає, що ця історія розпочалась у далекому 2008 році коли виникла ідея протестувати здатність карпатської родіоли рожевої покращувати навчання і пам’ять. 

"Для перевірки ідеї отримав грант і у вересні 2009 року поїхав на кафедру нейробіології університету міста Вюрцбург", – додав Олег Лущак.

За його словами, вже перші експерименти показали, що додавання порошку родіоли рожевої до харчового раціону покращувало здатність вчитись у личинок дрозофіли – дешева і практична модель для дослідження різних аспектів навчання запам’ятовування. В результаті це призвело до можливості подачі патентної заявки.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал