Майже 80% українців підтримують масову вакцинацію від СOVID-19 та ізоляцію хворих

70% українців вважають COVID-19 реальною загрозою особисто для себе та родини, а 79% опитаних підтримують ідею масового тестування населення.

Такими є дані соціологічного дослідження "Рейтинг", проведеного з 27 листопада до 1 грудня, передає Суспільне.

Раніше "Рейтинг", оприлюднив результати дослідження, за якими, 40% українців відмовилися б від вакцини, навіть якби за неї не потрібно було платити.

"70% опитаних вважають реальною загрозою коронавірус особисто для себе та родини. 35% постійно носять маски, 63% – носять їх лише у місцях великого скупчення людей (транспорт, магазини, ринки тощо). Лише 2% нехтують носінням масок", — йдеться в результатах опитування Соціологічної групи "Рейтинг", яке проводилося з 27 листопада по 1 грудня.

Згідно з ними, 50% більше бояться економічних наслідків кризи, 34% бояться більше самого захворювання, аніж фінансових труднощів. Останніх більше серед старшого населення, жінок, мешканців сіл.

За даними соціологів, 79% опитаних підтримують ідею масового тестування населення та обов’язкову ізоляцію виявлених хворих як засіб боротьби із коронавірусом. Протилежної думки – 17%. В ефективність такого заходу вірять 73%, не вірять – 19%.

Дослідники з'ясували, що основними джерелами з яких респонденти отримують інформацію про коронавірус є національне телебачення (особливо серед старших) та інтернет-сайти (особливо серед молоді) — по 56% від усіх респондентів. Ще близько чверті отримують інформацію з Facebook або від родичів знайомих, по 10-11% з Youtube, Instagram, радіо, по 8-9% з преси та груп у Viber і Telegram, і 6% – з офіційного сайту Міністерства охорони здоров‘я.

При цьому близько 40% опитаних вважають, що успіх у боротьбі з коронавірусом більшою мірою залежить від президента та міністерства охорони здоров’я. 32% вважають, що це залежить від міністра охорони здоров’я Максима Степанова. 17-18% – покладають надії на парламент та уряд, 13% – на прем’єра.

Довідка. Опитування проводилося серед 1200 повнолітніх громадян методом особистого формалізованого інтерв’ю (face-to-face). Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Похибка складає не більше 2,8%.

Раніше "Рейтинг" оприлюднив результати дослідження, за якими, 40% українців відмовилися б від вакцини, навіть якби за неї не потрібно було платити, а 35% — вакцинувалися б і за гроші.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.